Protest "1 od 5 miliona“ u Beogradu, 28. put

U Beogradu je po 28. put održan protest "Jedan od pet miliona". Govornici su pozvali da se napadači na studente u Novom Sadu privedu pravdi.

Demonstranti su se oko 19 časova okupili kod Terazijske česme. Najpre im se obratio student Filozofskog fakulteta Dejan Bagarić, koji je bio pretučen u kampusu univerziteta u Novom Sadu. Rekao je da je bio svestan opasnosti koje nosi aktivizam i dodaje da je u Srbiji to postalo opasno. 

Okupljenima je zahvalio na solidarnosti i istakao da to društvu najviše nedostaje. Kada bi toga bilo više, nasilja bi bilo manje, rekao je Dejan Bagarić. 

"Nasilje koje se dešava, dešava se sistematski, godinama – nad medijima, nad institucijama, nad zdravim razumom, nad našom inteligencijom", poručio je Dejan Bagarić. 

Demonstrantima se obratio i vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu sa Fakulteta tehničkih nauka dr Uroš Nedeljković koji je podržao studente. Pozvao je na potpisivanje peticije kojom se zahteva da se otkriju odgovorni za napad na njih.

Glumac Branislav Lečić je poručio da niko ne može da prekida proteste koji su, kaže, inicirani za slobodu, pravo na drugačije mišljenje i bolje uređenje sistema.

"Kada budu ispunjeni naši zahtevi – oslobađanje medija, dogovor o pravednim i fer izborima, tada će protesti da stanu i pretvore se u kolone glasača", naveo je Lečić. 

Nakon Lečićevog obraćanja, protest je nastavljen šetnjom Prizrenskom ulicom, zatim do Zelenog venca i Brankovom ulicom. Šetnja je nastavljena Pop-Lukinom, Pariskom i Uzun-Mirkovom ulicom do zgrade Rektorata. Tokom šetnje demonstranti su uzvikivali "Kupi nam diplomu Siniša".

Kod Rektorata građanima se obratio student Fakulteta organizacionih nauka Moma Kovačević. Rekao je da je u početku dolazio na proteste zbog govornika, ali da ga je zadržalo ono što vidi kao svrhu protesta – promena svesti, a potom i promena ponašanja.

"A promena naše svesti će dovesti do promene ponašanja državnih službenika koje nazivamo vlast. Mislim da ne moramo da dolazimo zbog organizatora, ili govornika, već zato što smo mi simbol nade i borbe za bolje sutra", rekao je Moma Kovačević dodajući da je uvek lakše odustati i naći razlog za nedolazak, ali da on razlog za dolazak nalazi u želji da se poštuju prava garantovana ustavom.

Organizatori podsećaju da su na ulice izašli zbog nasilja i napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra, a da su prošle nedelje prebijena trojica studenata.

Prvi protest dela opozicije održan je 8. decembra, i od onda se upućuju zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Na jednom od prethodnih protesta, demonstranti su uputili tri zahteva. Prvi je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво