Đurić: Za 20 godina niko nije odgovarao za zločine nad Srbima na KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je srpski narod na KiM "stradalni narod" i ukazao na to da ni 20 godina od završetka NATO agresije nisu kažnjeni počinioci zločina nad Srbima i svima onima koji nisu pristajali na teror OVK.

Đurić je na tribini "20 godina od egzodusa Srba sa Kosova i Metohije" u Beogradu rekao da na godišnjicu terora, zločina, satiranja i progona Srba, u Prištini slave što su proterali 56 odsto nealbanskog stanovništva sa KiM i etnički očistili više od 300 srpskih naselja.

Podsetio je da za to ni posle 20 godina niko nije odgovarao, kao i da su vodeći komadanti OVK odgovorni što u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Gnjilanu, Uroševcu i drugim mestima danas nema Srba.

"Oni sede na najodgovornijim mestima u privremenim prištinskim institucijama i dobijaju tapšanja po ramenu od strane predstavnika zemalja koje su pre 20 godina izvršile agresiju na našu zemlju", rekao je Đurić.

Ocenio je da je današnji skup, na kojem su govorili prognani Srbi sa KiM i članovi porodica nestalih i kidnapovanih u južnoj pokrajini, pravi kontrast na, kako je rekao, ciničan i ružan "bal vampira" koji u Prištini priređuju Vesli Klark, Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

Đurić je naglasio da je važno da zajednički negujemo kulturu sećanja i da se za narode koji imaju dugo istorijsko sećanje kaže da bitke i utakmice, koje su u jednoj istorijskoj epohi delovale izgubljeno, mogu da se napornim trudom i izlaganjem preokrenu u drugim istorijskim epohama.

Današnji skup Đurić vidi i kao opomenu budućim naraštajima na to zašto smo i pre 20 godina vodili borbu za srpski narod na KiM i srpsku državu.

Kako je rekao, negujući to sećanje možemo da zasadimo i čuvamo seme koje će nam pomoći da u budućim vremenima ispravimo određene istorijske nepravde.

"Za to nam želje i srca neće nedostajati niti će nam manjkati energije, volje i odlučnosti da se u narednom periodu zajednički borimo za opstanak Srba na KiM", poručio je Đurić.

Na tribini "20 godina od egzodusa Srba sa KiM", koju je organizovalo Udruženje Srba Kosova i Metohije, govorili su i istoričar Predrag Marković, novinar lista Jedinstvo Svetozar Vlahović, članovi porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 19:44) - Nikoletka [neregistrovani]

Pokret

Strasno je slaviti pogrome,oluje,avio agresije.Kuda ide ovaj svet kada se dozvoljavaju i podrzavaju ovakve proslave,a ne moze da se sedne za pregovaracki sto.

(sreda, 12. jun 2019, 17:47) - spale [neregistrovani]

sustina

Ceo svet vidi stvorenog monstruma i tvorce protivprirodnog bluda.Naravno opste poznati poriv licna materijalna kosrist predstavnika Amerike.Tramp treba da pokrene postupak sada.

(sreda, 12. jun 2019, 17:46) - Tina [neregistrovani]

KiM

Dok oni slave šta se desilo pre 20 godina i srećni su što više nema srpskog naroda u pojedinim mestima, mi nikada nećemo dozvoliti da to ode u zaborav! Naravno da ne treba da im dopustimo da preuzmu KiM i da likuju nad nama, treba da se borimo za naše i da naš narod ne prepustimo njima!

(sreda, 12. jun 2019, 17:26) - mimi [neregistrovani]

kosovo

stidim se evrope i tretiranja srbije ,sramota cemer i jad

(sreda, 12. jun 2019, 17:25) - mimi [neregistrovani]

kosovo

zlocini nad srbima kao da nisu ni postojali prosto newverovatno kako se evropejciodnose prema nama ,totalan bezobrazluk za nevericu,jos taj cuveni hag gde su unistili sve dokaze oko zute kuce

(sreda, 12. jun 2019, 17:07) - MilijanaLakić [neregistrovani]

Teško do istine

Agresivna politika zapada i satanizacija Srbije i Srba delovanjem kroz njihove medije od 1990 su stvarali sliku o nama kao o divljem narodu i tek sada dokazujemo da smo mi bili žrtve progona i istrebljenja radi njihovih interesa i onda i sada

(sreda, 12. jun 2019, 16:33) - anonymous [neregistrovani]

A zasad i neće

Svi znamo šta treba da se desi da bi odgovorni konačno stigli da odgovaraju za svoja zverstva. Niko neće otvoreno da prizna. Čak se i ovamo ne sme o tome govoriti.