Dačić: Načela CEI poštovanje suvereniteta država

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je Centralno-evropska inicijativa i posle 30 godina od nastanka ostala dosledna svom strateškom cilju uspostavljanja kohezione Evrope, bez veštačkih podela, zasnovane na zajedničkim vrednostima.

Na sastanku ministara spoljnih poslova CEI u Trstu, Dačić je podsetio da je ta organizacija nastala na načelima Povelje UN i dokumenata OEBS-a, uključujući i Parisku povelju o budućnosti Evrope - dokumentima koji imaju presudnu važnost za održavanje mira i bezbednosti ne samo u Evropi već u čitavom svetu.

Dačić je istakao da se ta načela tiču pre svega "poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, kao i rešavanja sporova na miran način, uz negovanje prijateljskih odnosa između država".

Ministar je, pored političke, ukazao i na značaj parlamentarne i poslovne dimenzije 

CEI i da Srbija podržava napore Italije da se u fokusa stavi i naučna saradnja država članica ove inicijative.

CEI mosta između država članica EU i kandidata za članstvo 

Dačić je takođe istakao ulogu CEI kao "mosta" između država članica Evropske unije i kandidata za članstvo, ukazujući na činjenicu da, za razliku od 1989. godine kada je samo Italija bila članica Evropske zajednice, danas je devet država iz CEI deo EU, dok su još dve države - Srbija i Crna Gora - u procesu pregovora o pristupanju. 

U tom kontekstu, on je podsetio da je pristupanje Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, ali ne samo kao cilj po sebi, već kao najozbiljnija pokretačka snaga za preuređenje društva kroz sprovođenje sveobuhvatnih reformi. 

Dačić je pohvalio i planove Hrvatske, koja predsedavanje preuzima od januara 2020. godine, da organizuje samit lidera EU i zapadnog Balkana, budući da je proširenje EU na zapadni Balkan u interesu ne samo zapadnog Balkana već i same EU i njenih država članica. 

Ministar Dačić je dodao da Srbija snažno podržava aktivnosti u okviru Istočnog partnerstva i da veoma ceni uzajamnu podršku Srbije i šest partnerskih zemalja obuhvaćenih Istočnim partnerstvom, uz nadu da će ovi odnosi u narednom periodu biti još više unapređeni. 

"Posebno naglašavamo jačanje dobrosusedskih odnosa i učešće u različitim regionalnim inicijativama, pri čemu smo posvećeni unapređenju saradnje različitih regionalnih inicijativa u ovom delu Evrope. Posebno pozdravljamo potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Izvršnog sekretarijata CEI i Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative, koji će doprineti daljem unapređenju saradnje dve organizacije u oblastima od zajedničkog interesa", rekao je šef srpske diplomatije.

Nepoštovanje obaveza o slobodnoj trgovini nedopustivo 

Dačić je rekao i da će Srbija, koja je od 1. juna preuzela predsedavanje Jadransko-jonskoj inicijativi i Strategiji EU za Jadransko-jonski region Srbija, u okviru svog predsedavanja naglasak staviti na važnost funkcionalnog povezivanja kontinentalnog zaleđa i priobalja Jadransko-jonskog regiona.

"Uprkos velikom značaju svih oblika regionalne saradnje, neophodno je da naglasim da se nijedan od ovih procesa ne sme smatrati zamenom za evropske integracije, već isključivo ima namenu da pomogne regionu u daljem napredovanju na putu ka EU. Želeo bih da se osvrnem i na pitanje značaja punog poštovanja svih dogovora koji su postignuti u regionalnim forumima, bez pravljenja izuzetaka. U tom kontekstu, naglašavamo da je trenutno nepoštovanje obaveza iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi nedopustivo i da je potpuna suprotnost samoj ideji regionalne saradnje", zaključio je Dačić na sastanku CEI u Trstu.

broj komentara 0 pošalji komentar