Vulin: Samo jedinstveni možemo da rešimo nacionalno pitanje

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da ono što je započeto zločinačkom akcijom Oluja, nastavljeno bombardovanjem RS, pa NATO agresijom na SRJ i okončano bitkom na Košarama i bitkom na Paštriku Srbija i srpski narod nisu ničim izazvali.

Aleksandar Vulin je rekao da zato možemo i moramo da budemo ponosni na junake sa Košara, Paštrika, Koridora, na stradalnike iz Oluje, na sve one koji su srpski narod branili.

Vulin je to izjavio uoči premijere filma "Ratne priče sa Košara" u prepunoj sali Banskih dvora u Banjaluci, a kojoj su prisustvovali i učesnici jedne od odlučujućih bitaka 1999. godine.

Srpski narod ratove nije tražio ni izazvao, i da se zato može i mora biti ponosan na one koji su nas branili, ali isto tako da se isto tako razume da je napad na jedan deo srpskog naroda napad na sve Srbe bez obzira na to gde oni žive, naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, mora se razumeti da srpski narod, čije nacionalno pitanje još nije rešeno, mora o sebi da razmišlja kao o jedinstvenom narodu koji ima jedinstvene interese i potrebe, i koji ima potrebu da odlučuje sam o sebi.

"Svi mi treba i moramo da se ponosimo našim ratnicima, našim junacima, a Srbija koju vodi Aleksandar Vučić nije Srbija koja priznaje tuđe krivice, nije Srbija koja priznaje lažne simetrije i nije Srbija koja će povući i jedan jedini potez, a da ne misli o svim Srbima bez obzira na to gde oni žive. Samo jedinstveni možemo da se nadamo da će naša deca živeti u miru, a tamo gde Srbi ne odlučuju sami o sebi za njih nema ni istine, za njih nema ni pravde", poručio je ministar odbrane.

Dodaje da "moramo da se sećamo i Košara i Koridora i moramo da znamo da srpski narod samo jedinstven može da reši svoje nacionalno pitanje".

Pukovnik Vojske Srbije Duško Šljivančanin, komandant 53. graničnog bataljona koji je bio na prvoj liniji odbrane zemlje u bici na Košarama, rekao je da je velika čast prikazivati taj film pred borcima Republike Srpske, pred potomcima boraca Vojske Republike Srpske.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica kazao je da je na Košarama odbranjena Srbija, a ako je odbranjena Srbija onda je, dodao je, odbranjena i Republika Srpska i čitav srpski narod.

"Ne smemo da zaboravimo da je NATO bombardovao Srbe sa obe strane Drine", podsetio je Kojić, koji je inače organizovao premijeru filma "Ratne priče sa Košara" u RS.

Kojić je zahvalio Ministarstvu odbrane, ministru, Zastava filmu i autorki Slađani Zarić što je u filmu prikazano herojstvo srpskih vojnika koje su oni zaista pokazali na Košarama.

Autorka filma Slađana Zarić je rekla da smo filmovima "Ratne priče sa Košara" i "Ratne priče sa Paštrika", koji su u Srbiji imali neverovatnu gledanost, posle dvadeset godina, želeli da se zahvalimo svim učesnicima bitaka za sve što su oni tada dali.

Bitka na Košarama postala je simbol odbrane državne granice i borbe za odbranu otadžbine. Jedna od težih i bitnijih borbi u novijoj istoriji srpske vojske. Započela je 9. aprila i trajala sve do 14. juna 1999. godine kada se Vojska Jugoslavije, posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

U bici na Košarama učestvovalo je 1.500 pripadnika Vojske Jugoslavije. Poginulo je 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca.

Dokumentarni film "Ratne priče sa Košara" rađen je u produkciji Ministarstva odbrane - Vojno filmskog centra Zastava film i Radio televizije Srbije.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 11:07) - anonymous [neregistrovani]

Ja se slazem

I mislim da je narod manje vise (vise u stvari) da se to resi,ali ne tako sto vi mislite da deajete deo nase teritorije zarad necega sto samo vi hocete.

(sreda, 12. jun 2019, 01:05) - anonymousMile [neregistrovani]

Dobro

Dobro bi bilo da se snimi film kako nas NATO moli da potpisemo Kumanovski sporazum da reziser bude Kosturica a film da se prikaze u inostranstvo da svet vidi nase junake sa Pastrika i Kosore.

(utorak, 11. jun 2019, 23:22) - anonymous [neregistrovani]

Zasto ne prikazete film medju Albancima, Crnogorcima, Hrvatima?

Zasto odmah idete u BiH da pokazujete "misice" Bosnjacima?

(utorak, 11. jun 2019, 23:16) - anonymous [neregistrovani]

JAdno!

Zasto ne odete u Zg pa pokazete film i pricate o "Oluji"?
Zasto ne odete u CG i prikazete film? Necete da sekirate bracu da ne bi doslo do zle krvi, zar ne!
Albancima ne smete da prikazete ni u samoj Srbiji, a na Kosovu pogotovo!
Samo u BiH mozete! Samo vi idite u BiH i pokazujte koliko smo jaki!

(utorak, 11. jun 2019, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

PA da.

Kad ne moze da se prikaze u samoj Srbiji, onda odete u BiH da lecite frustracije! Posle se busamo u prsa da smo "sila"!
Lako je Bosnjacima gurati prst u oko nego Hrvatima, Albancima i Crnogorcima! Njima ne smemo ni rec da kazemo!
Frustracije!
Sad neka neki misle da "nisam Srbin"!

(utorak, 11. jun 2019, 22:58) - anonymous [neregistrovani]

Ujedinjeni

Ali ne u predaji, kako neki misle