Kfor obeležio dvadeset godina od dolaska na Kosovo

U glavnom štabu KFOR-a u Prištini obeleženo je 20 godina od ulaska NATO snaga i vojnika zemalja partnera na Kosovo. Kfor će nastaviti da garantuje bezbednost i slobodu kretanja svim zajednicama, poručuju iz ove misije.

Navršilo se 20 godina od ulaska blizu 50.000 vojnika iz 39 zemalja na Kosovo. U skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, Kfor je doprineo sigurnosti i slobodi kretanja za sve i nastaviće da to čini i u budućnosti, poručio je komandant ovih snaga Lorenco Dadario.

"Kao rezultat svega toga, Kosovo je danas potpuno drugačije u odnosu na pre 20 godina. Taj napredak je imao svoju cenu. Tokom tih godina više od 200 vojnika KFOR-a izgubilo je život. Mi smo spremni da i dalje budemo u službi građana, na nepristrasan način i da ostanemo na putu ogromnog napretka koji smo postigli", istakao je Dadario.

Kfor je najveća NATO operacija u Evropi. Tokom 20 godina u borbenim i neborbenim aktivnostima život je izgubilo 213 vojnika iz 28 zemalja.

"Njihova žrtva je predstavljala najvažniji doprinos jednom od najvećih NATO dostignuća još od Hladnog rata. To je bila pomoć ponovnom uspostavljanju mira i bezbednosti na čitavom Balkanu, u vreme kada je povratak sukobima delovao neizbežno. Zajedno smo posvećeni evropskoj bezbednosti i promociji mira u Evropi i šire", poručio je komandant združenih snaga NATO u Napulju admiral Džejms Fogo.

Nakon komemoracije poginulim vojnicima, admiral Fogo i genaral-major Dadario istakli su da nije u planu smanjenje broja vojnika KFOR-a, da je eventualno članstvo Kosova u NATO političko pitanje, dok su pohvalili saradnju sa Vojskom Srbije.

"Naš posao je da ispunimo obaveze proistekle iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Zato nam je potrebna prekogranična saranja. Pre otprilike mesec dana, razgovarao sam o bezbednosnoj situaciji na Balkanu sa generalom Milanom Mojsilovićem, koji je kao što znate novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Nastavićemo da sarađujemo sa svima", dodao je admiral Fogo.

Komemoraciji su prisustvovali predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, čelnici međunarodnih misija na Kosovu i ambasadori. Povodom godišnjice misije, admiral Fogo uručio je ordenje najboljim oficirima KFOR-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи