Vučić: Poštujem Stoltenberga, ali agresija nema opravdanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da NATO agresija na našu zemlju nije imala i neće ni post festum dobiti opravdanje međunarodne pravničke i političke javnosti, a ni na moralnom nivou. Srbija je sada na drugačijem putu i gleda u budućnost, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić je u Lučanima upitan da prokomentariše izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je napad na SRJ bio opravdan, naglasio da je 19 najjačih zemalja napalo malu slobodarsku zemlju i nanelo joj veliku štetu od koje se i dalje oporavljamo.

Predsednik je rekao da ne kaže da je naša politika bila tada najbolja i pametna, ali da se sada nalazimo na drugačijem putu i gledamo u budućnost.

"Neću samo da kukam i stičem poene na tome što ću nekoga vređati. Ja sam za sve kriv, svakome u ovoj zemlji. Moj posao je da to slušam. Stvari se menjaju i hoću da se bavimo više budućnošću, nego prošlošću", poručio je Vučić.

Podsetio je da on bombardovanje naziva pravim imenom – zločinom, i da se tek od kada je postao predsednik, obeležava agresija na našu zemlju i odaje počast žrtvama.

"Merkelova mi nije pomenula plan"

Aleksandar Vučić je rekao i da Srbija nije u lakoj poziciji kada je u pitanju Kosmet i da nam je zato što pre potreban nastavak dijaloga, ali da ne zna o čemu da razgovaramo sa nekim ko je u 21. veku nametnuo necivilizacijske takse.

Upitan za navodni plan nemačke kancelarke Angele Merkel za rešenje kosovskog problema, rekao je da ga nije video. "Ne mogu da komentarišem nešto što ne znam. Razgovarao sam telefonom sa kancelarkom Merkel, ali mi nije ništa rekla. Nije mi pomenula nikakav plan", objasnio je predsednik.

Vučić je naglasio da je vrlo komplikovana situacija po pitanju KiM, koju malo ko želi da razume, kao i da to što je toliko komplikovana donosi Srbiji mnogo problema:

"To što je danas mirno, to je dobro i to ćemo da čuvamo, ali to ne znači da jedno jutro ili noć nećemo biti iznenađeni novim prvokacijama i novim napadima. I zato na dnevnom nivou ulažemo sve napore da se stabilnost sačuva i da to umemo da sačuvamo i garantujemo bezbednost našem narodu na celom KiM".

Brnabićeva nije optimista oko održavanja samita

Premijerka Ana Brnabić, koja učestvuje na konferenciji u Ženevi povodom obeležavanja godišnjice Međunarodne organizacije rada, istakla je da, ukoliko osećate potrebu da govorite da niste vi krivi, onda osećate pritisak svih za to što neće biti održan ili postoji mogućnost da ne bude održan taj sastanak u Parizu.

"Ja se i dalje nadam, iako nisam optimista", istakla je predsednica Vlade Srbije.

Sporazum i priznanje su jedine teme koje zanimaju prištinske vlasti - poruka je premijera privremenih kosovskih institucija. Granice nisu, jer su, ističe dogovorene briselskim sporazumom. Kaže i da uspeh samita u Parizu ne zavisi od Prištine.

Haradinaj je rekao da, što se njih tiče, pariski samit može da bude održan.

"Mislimo da je za napredak potreban okvirni sporazum o temama koje treba da usaglasimo. Ne samo pred Pariz, koji se možda neće desiti, i to ne zbog Kosova. Već i u jesen ako se dijalog vrati novom visokom predstavniku EU, potreban je okvir da bi se znalo šta treba učiniti dalje u dijalogu", istakao je Haradinaj.

broj komentara 24 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 07:20) - Nina [neregistrovani]

...

Za agresiju i nema opravdanja.

(sreda, 12. jun 2019, 07:13) - Nena [neregistrovani]

...

Bas tako.Za agresore nema opravdanja.

(utorak, 11. jun 2019, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

Слободна Србија.

Апсолутно сви српски председници и премијери у последњих 19 година су најбезобзирније уцењивани од стране "запада" . Сва обећања које је Србија добијала и сви споразуми који су потписивани су изиграни без трунке стида од стране "западњачког система вредности".
Међусобна препуцавања српских политичара ко је више издао Србију, више преварен или је више веровао у "запад" су потпуно небитна за будућност Србије. Дефинитивно је јасно да Србија може да дуби на глави и да испуни све што обећа -- неће добити ништа и ништа није довољно.

(utorak, 11. jun 2019, 20:00) - anonymous [neregistrovani]

Kratko

Zasto gospodin aleksandr veliki vec jednom srpskog narodu ne kaze da je srbija trenutno okupirana drzava od neprijatelja sa Zapada

(utorak, 11. jun 2019, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

Koga postujes ?

Koga postujes ? Agresora , teroriste , okupatore , lazove , jel to normalno postovati ?

(utorak, 11. jun 2019, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

@Da to je dobra priča

Cinjenice da su Hrvatska, Federacija i Kosmet etnicki ocisceni od Srba, a da je Srbija zemlja sa najvise izbeglica u Evropi. Jel te cinjenice 'zna celi svet i region'? Ako zna, postavlja se logicno pitanje: Zasto jos niko nije odgovarao zbog tih (ne)dela, ako se vec cinjenice znaju?

(utorak, 11. jun 2019, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

Dragi moji

Krivi smo mi sebi sto nismo Srbiju predali Nato paktu 1989......zato su nas tukli..ko male Ruse......A sad ce nas tuci ponovo jer se nismo na vreme uclanili u vojni savez sa Rusijom......uvijek kasnimo....zasto??Zato sto mislimo da pravda i istina pobjeduju.....da ali posle 1000 000 pobijenih Srba ..svakog velikog rata........a rat je pred nama od istih onih iz 1914..1941.1991 1999....

(utorak, 11. jun 2019, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Da to je dobra priča

svi u okruženju i cjeli svjet zna pravu istinu događanja u bivšoj YU samo neki negiraju činjenice prošla su vremena da jedan narod svima diktira

(utorak, 11. jun 2019, 18:47) - anonymous [neregistrovani]

@NATO bombe i kapitulacija Srbije

Zasto iznosite neistine? Najveci broj Albanaca pobegao je sa Kosmeta tek kada je pocela nato agresija. U toj bezaniji nato je pogodio kolonu sa albanskim izbeglicama i ubio 50-60 ljudi. Znate li uopste koji je povod nato naveo za agresiju na nasu zemlju? Ne, nisu nikakve izbeglice jer sem terorista nije ni bilo izbeglica. Povod je 'zlocin' u Racku gde su se teroristi sukobili sa policijom. Imate na YouTube-u snimak strane forenzicarke koja je raskrinkala Vokerovu laz tj. priznala da je morala da slaze da su ubijeni teroristi bili 'civili'.
Nego, kada se vec toliko zalazete za ljudska prava, recite mi kako to da nato nije bombardovao Hrvatsku kad je doslo do progona stotina hiljada Srba? Tamo nisu morali nista da nagadjaju, da li ce doci do progona ili nece, sve su to mogli da vide, da tako kazem, i iz satelita.

(utorak, 11. jun 2019, 18:17) - anonymous [neregistrovani]

posle bitke

posle bitke ide primirje sta je bilo bilo je,treba ici dalje.svako od nas ima svoje misljenje i to je individualno.