Haradinaj: Bez okvira sporazuma nema logike nastavljati dijalog

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je neophodan okvirni sporazum o čemu Beograd i Priština treba da razgovaraju, kako bi bio pokrenut dijalog.

Nakon sednice vlade, Haradinaj je na pres konferenciji govorio o pariskom samitu, rekavši da je moguće da ne bude održan, odbacivši odgovornost prištinske strane.

"Veoma je važno da imamo aktivnu poziciju kao Kosovo. Radili smo kao Kosovo, u našem stavu, o temama. Što se nas tiče, pariski samit može da bude održan. Mislimo da je za napredak potreban okvirni sporazum o temama koje treba da usaglasimo. Ne samo pred Pariz, koji se možda neće desiti, ne zbog Kosova, već i u jesen ako se dijalog vrati novom visokom predstavniku nakon Mogerinijeve, potreban je okvir da bi se znalo šta treba učiniti u dijalogu. Bez ovog okvira uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije, sa elementima, nema logike", rekao je Haradinaj.

On je naveo da između Beograda i Prištine postoji sporazum o integrisanom upravljanju granicama i da "ne može da razume zašto se pitanje granica još razmatra".

"Kosovo i Srbija imaju sporazum za IBM od 2013. IBM j eintegrisano upravljanje granicom. Pitate se o kojim granicama je reč? Imamo ih za IBM. Imamo dogovor. EU je takođe investirala. Postoje i međugranične zgrade. Kosovo i Srbija imaju napredne odnose u integrisanom upravljanju granicama. Imamo međunarodne sporazume. Pa, Kosovo se ne može vratiti i ponovo otvoriti IBM. To je sporazum koji treba da se sprovede", rekao je Haradinaj.

Zbog toga, smatra on, potreban je okvirni sporazum o onome o čemu će se razgovarati u dijalogu.

Tvrdi, da bi, "to bi bila garancija" da li će doći do dijaloga ili ne.

"Nema potrebe za dijalogom o turizmu, već za okvirnim sporazumom o onome o čemu ćemo govoriti. Ne znam zašto bi neko trebalo da razgovara sa mnom o granicama Kosova kada smo potpisali IBM. Zašto govoriti, zašto smo se onda bavili tim pitanjem", izjavio je Haradinaj.

"Unmik nepotreban"

Poput drugih predstavnika centralnih institucija u Prištini, i Haradinaj tvrdi da je UNMIK misija na Kosovu nepotrebna.
"Stanje danas je redovno, kao i svakoj državi u svetu i nemamo potrebu za takvom misijom", rekao je Haradinaj, dodajući, međutim, da je drugačiji odnos prema NATO-u i Kforu.

"Ciljamo ka članstvu u NATO-u, mi smo zainteresovani za stalno prisustvo NATO-a u našoj zemlji. Verujemo, pošto ćemo i mi biti NATO, naše prisustvo u NATO-u bi bilo zauvek i prisustvo NATO-a na Kosovu bi bilo zauvek. To je naš cilj", objasnio je kosovski premijer.

Kaže da je "ovih dana najbolji trenutak da se pokaže spremnost za trajni mir među svima u našem region.

"Mislim da su i Kosovo i Srbija tu, taj trajni mir zauvek bi trebalo da bude buduća vrednost našeg regiona i naših naroda. Prošlost je bila tragična, nećemo to zaboraviti, ali bitno je to da pokažemo hrabrost za trajni mir. NATO je dodatna garancija za mir za sve nas i zbog toga je dobra vest o stalnom prisustvu NATO-a ne samo za Kosovo već i za celi region", podvukao je Haradinaj.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 11. jun 2019, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Ali mi kosovari smo vecito i bicemo vecito tu

(utorak, 11. jun 2019, 17:34) - anonymous [neregistrovani]

@1244

U to je valjda VAS ubedio, al vama nije taj ni potreban, vama su ga ameri poklonili pa mislite da je to rešena stvar. Jedno još niste naučili, a to je da se tuđe teritorije niti poklanjaju niti navek osvajaju. Niti su ameri večiti, kao što nisu ni turci ni nemci, ni bilo koji osvajači bili.

(utorak, 11. jun 2019, 16:49) - anonymous [neregistrovani]

1244

Pa po tij rezoluciji proglasenje netavisnosti kosova nije protivpravno u to vas je ubedio i medjunarodni sud pravde

(utorak, 11. jun 2019, 13:30) - anonymous [neregistrovani]

Eno vam ga okvir!

Zove se Rezolucija 1244!

(utorak, 11. jun 2019, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

Sporazum 2013

Tacno, postoji taj sporazum. I u njemu stojo formiranje ZSO. Pa ispunite vase zaduzenje iz tog sporazuma.

(utorak, 11. jun 2019, 12:28) - anonymous [neregistrovani]

Je, je

Znamo mi već vaše "sporazume". Ajd da se dogovorimo da bude kako mi kažemo. Sve ostalo ode rode. More ajde!