Vučić u poplavljenim područjima: Država će pomoći narodu

Predsednik Aleksandar Vučić obipao je poplavljena područja na teritoriji Krupnja, Lučana, Guče, Kraljeva, Sirče i Trstenika. Meštanima je poručio da je država dužna da im pomogne, i da će to i učiniti.

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je jutros poplavljeno selo Banjevac kod Krupnja, zaseok Mamići, u kojem se zbog obilnih padavina, izlila reka Bogoštica i uništila zasade malina i dvorišta domaćinstava. Najavio je da će već za tri dana početi gradnja puta od Krupnja do manastira Bogoštica, u dužini od 4,7 kilometara.

Vučić je u razgovoru sa građanima rekao da će put od Krupnja do manastira Bogoštica biti završen za četiri do pet nedelja, kao i da će zajedno sa tim radovima biti urađeno i oko 500 metara puta do škole. Inače, šest sela gravitira oko tog puta.

Vučić, koji je 12. put do sada posetio Krupanj, razgovarao je sa građanima koji su se najviše žalili na pojavu klizišta, nakon čega im je on obećao pomoć države.

Jedna od njih je bila i Dušica Bojanović koja ima se sedmočlanu porodicu, a iznad čije kuće je proradilo klizište. "Već sutra će doći da to vide i pokušaćemo to da sredimo, rešićemo", rekao je Vučić.

Na lokaciji koju je obišao predsednik Vučić u toku su radovi na sanaciji kolovozne konstrukcije oštećene prilikom poplava.

Vučića su u Mamićima dočekali predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović i meštani.

Inače, nakon sastanka predstavnika ugroženih opština sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem u Beogradu, 7. juna, Isailović je naveo da je šteta od poplava procenjena na oko 30 miliona dinara.

Vučić je potom obišao novoizgrađeni most na putu Ljubovija–Krupanj i poručio da će se država, uz lokalne samouprave, truditi da bude dobrih puteva u tom delu zemlje. "Ulagali smo mnogo novca u Krupanj i srećan sam što se vidi koliko je bilo važno da uredimo rečna korita. Moramo još da radimo, sad smo videli gde su nam slabe tačke, da te stvari popravimo i još novca dodamo i sa tim krećemo koliko odmah", poručio je Vučić.

U opštini Lučani Vučić je najpre obišao naselje Đerać i Krstac u kojima su 23 kuće poplavljene. Tamo je rekao da je država dužna da pomogne narodu i da će to i učiniti.

Najavio je da će Đerać u opštini Lučani u narednih 10 dana dobiti pomoć, kao i da će biti zaštićeno i poslednjih 180 metara bedema, kako se poplave više ne bi ponavljale u tom kraju.

Predsednik je tom prilikom najavio da će u roku od šest meseci nove stambene objekte dobiti porodice čije su kuće potpuno uništene u poplavama. "U roku od šest meseci će to biti rešeno za ove ljude. Očekujem da za mesec i po dana krenu radovi i da za 40 do 50 dana dođem i vidim da se uveliko radi. A, pre zime mora sve da bude gotovo", poručio je Vučić.

Dodao je da će veličina tih objekata biti u skladu sa brojem članova domaćinstva. Vučić je rekao direktoru "Srbijavoda" Goranu Puzoviću da preostalih 180 metara bedema mora da se reši i da ga ne interesuje ko se sve buni i da to mora da se uradi da taj kraj ne bi opet bio poplavljen.

Vučić u srednjoj školi "Dragačevo" u Guči obišao radionicu i fiskultirnu salu, koje su oštećene tokom poplava i kojima je potrebna rekonstrukcija.

Radnici u radionici su ga upoznali sa tim da je voda u roku od sat vremena poplavila prostoriju, da je porasla za dva metra i da su svi motori uništeni, ali da su đaci evakuisani na vreme.

Predsednik im je zahvalio što su prvo brinuli o deci i najavio da će fiskulturna sala, za čiju je obnovu potrebno 36 miliona dinara, biti gotova do Nove godine, najkasnije do kraja januara.

Vučić u Kraljevu: Bila bi katastrofa da nismo napravili bedem

Predsednik je obišao i preduzeće "Radijator inženjering" u kraljevačkom naselju Grdica, koje je nedavno pogođeno poplavama i istakao da bi za Kraljevo bila katastrofa da nakon 2014. godine nije urađen protivpoplavni bedem. Kako je rekao, važno je da se popune i preostale "rupe" u zaštiti od poplava, odnosno da se u potpunosti urede manji, lokalni vodotokovi.

Prema njegovim rečima, za Lučane i Kraljevo biće potrebno oko 1,8 miliona evra za uređivanje korita reka. "Završite to, da više nema problema. Da rešimo probleme ljudi Grdici, Sirči, Adranima jednom zauvek", obratio se Vučić direktoru "Srbijavoda" Goranu Puzoviću, koji je sa njim obišao fabriku.

Puzović mu je preneo da su u naselju Grdica probleme napravili manji vodotokovi, kao i da će "Srbijavode" pomoći gradu oko izrade plana, kao i da je načelno dogovoreno da se jedan most zameni.

Vučić je fabriku, koja se bavi montažom i proizvodnjom kotlova za centralno grejanje, obišao sa rukovodstvom, a direktor Rade Janjić je rekao da se pričinjena šteta meri u stotinama hiljada evra.

Preneo je predsedniku da je u prošli ponedeljak, u pogonu voda dostigla 70 centimetara, ali i istakao da je jedan pogon počeo da radi već u sredu posle podne, a drugi u četvrtak. Takođe, dodao je da je 70 odsto mašina osigurano.

"Izbegli smo katastrofu iz 2014. godine"

Predsednik Vučić obišao je naselje Sirča kod Kraljeva, koje je pretrpelo najveću štetu od bujičnih poplava i istakao da je izbegnuta katastrofa iz 2014. godine zahvaljujući svemu onome što je od tada urađeno na odbrani od poplava.

Vučić je rekao da će do kraja godine biti izgrađena sva 23 mosta na teritoriji Kraljeva oštećena u poplavama početkom juna. Obišao je lokaciju na kojoj je Vojska Srbije postavila ponton, jer je Sirčanska reka odnela stari most, a direktoru "Puteva Srbije" naložio je da do 15. oktobra bude napravljen novi most.

"Zadovoljan sam što smo izbegli katastrofu iz 2014. godine, ne zbog prirode, već zbog teškog rada i Gorana Puzovića i Srbijavoda i sada treba dodatno da uložimo u te objekte. Sve što je Puzović radio je dalo velike rezultate. Treba još Grdicu da oslobodimo od poplava za sva vremena", poručio je predsednik.

Vojska je za nešto više od dva dana postavila pontonski most kako bi stanovništvo Sirče moglo da prelazi reku, a Vučić je rekao da je ponosan na nju što je pritekla u pomoć građanima. "U Kraljevu je sigurno najveća šteta. Morava je izdržala i sve što smo radili oko nje, ali su problem sada napravili bujični tokovi", naveo je Vučić i dodao da će biti uložen i dodatni novac za utvrđivanje reka u tom delu Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da bi trebalo, kao što je najavljeno, za Vidovdan 28. juna da otvori aerodrom "Morava" kod Kraljeva za civilni saobraćaj, što će puno značiti za privredu i razvoj turizma Zapadne Srbije.

Predsednik je dodao da će do kraja godine biti otvoren i ceo auto-put od Beograda do Čačka, pošto je dobio obećanje od Kineza da će deonica Surčin-Obrenovac biti gotova do svetog Nikole, 19. decembra. "Za dve godine ćemo imati i auto-put od Preljine do Požege", naglasio je Vučić.

Kaže, takođe, da krajem jula počinju radovi na izgradnji Moravskog koridora, to jest auto-puta Pojate-Preljina koji će američka kompanija "Behtel" najverovatnije raditi po sistemu "ključ u ruke".

Predsednik je rekao da čeka 15. jun kada će imati podatke o PDV-u i da će tada moći više da kaže kada će biti povećane ponovo plate i penzije, ali da očekuje da to premijerka Ana Brnabić odobri pre kraja godine, a da bi prosečna plata trebalo da bude veća od 500 evra.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević je rekao da je u Sirči poplavljeno 45 kuća i da je srušen most što je, kako kaže, nanelo veliku štetu meštanima nizvodno od reke, jer su voda i mulj ušli u njihove kuće. Kako je istakao, u narednom periodu neophodno je da se uradi projektna dokumentacija za izgradnju novog mosta po savremenim standardima.

Rakočević je rekao da je selo iznad mosta, sa 25 meštana, potpuno odsečeno od ostalog dela Sirče i do kojeg ne može da se stigne prevozom. "Ekipe Štaba za vanredne situacije, Doma zdravlja i Crvenog krsta obilaze peške meštane tog sela i donose im pomoć u lekovima i hrani", rekao je Rakočević i dodao da, prema preliminarnim procenama, materijalna šteta iznosi nekoliko miliona dinara.

Naveo je da se većina meštana čija su domaćinstva bila poplavljena vratilo u svoje kuće i da je raščišćen teren.

Vučić u Trsteniku: Imamo novac, pomoći ćemo odmah

Predsednik Vučić posetio je i naselje Gornji Ribnik u Trsteniku, koje je pretrpelo veliku štetu usled poplava prethodnih dana, kao i poplavljenu kuću porodice Maksić.

U razgovoru sa domaćinima, predsednik je preneo da država ima novac i da će finansijski odmah pomoći oštećene.

Država će pomoći u obnovi svega što je uništeno tokom poplava koje su početkom meseca zadesile Srbiju, poručio je Vučić na kraju danšnjeg obilaska.

Vučić je, nakon obilaska kuće porodice Maksić, rekao da će država pomoći da se napravi potpuno nova putna komunikacija, brane i utvrde, kao i sve drugo što je potrebno.

Zamenik predsednika opštine Trstenik Ljubiša Marković objasnio je da ovoga puta nije plavila Morava, već voda iz kanala i potoci. "Putna infrastruktura je oštećena i preko 2.300 hektara zemlje bilo je pod vodom, oko 160 kilometara nekategorisanih puteva je oštećeno, kao i 10 kilometara ketegorisanih i procena komisije je da šteta iznosi preko 400 miliona dinara", rekao je Marković.

Dodao je da je u poplavama najviše nastradalo naseljeno mesto Selište, a da su tih dana na terenu bila sva javna predzueća, vatrogasne službe koji su sprečili da štete budu veće.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво