Vučić i Palmer: Ono što će biti je važnije od onog što je bilo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer razgovarali su o odnosima Beograda i Prištine. ''Želimo da se ukinu takse i omogući stranama da se vrate za pregovarački sto'', rekao je američki zvaničnik. Na konferenciji za novinare poručili su da se treba okrenuti budućnosti: ''Ono što će se dogoditi je važnije od onoga što je bilo.''

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je sa Metjuom Palmerom imao otvoren, konkretan dijalog.

"Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisnost Kosova, a Srbija ga smatra delom svoje teritorije. Saglasni smo da samo razgovorima i očuvanjem mira i stabilnosti i poštovanjem interesa srpskog i albanskog naroda možemo doći do rešenja", rekao je Vučić nakon sastanka sa Palmerom.

Zamolio je Palmera da razume potrebu na kojoj insistira Srbija, a to je postizanje kompromisnog rešenja. Palmeru je rekao i da priče koje postoje u delu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila takse da zatvori dijalog – nisu istinite.

"Sa nekim ko sprečava dotok robe i usluga – o čemu drugom da razgovarate? Ako ne možete keks da prebacite sa teritorije na teritoriju, o čemu da razgovarate? A treba da razgovaramo o komplikovanijim pitanjima", naveo je Vučić.

Rekao je da razgovori sa SAD nikada nisu laki i jednostavni, ali da su otvorenost i konkretnost mnogo značajniji od toga kako se ko u razmeni argumenata oseća.

"Zadovoljan sam sadržinom razgovora, iako, naravno, kao što Palmer ne može sa mojim stavovima o KiM da bude srećan, ne možemo ni mi da pevamo od sreće zbog njihovog stava", rekao je Vučić.

Metju Palmer je rekao da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država dijalogu i evropskom putu.

"Razgovarali smo o tome gde smo sada u dijalogu i kako da krenemo napred. Nastavljamo da podržavamo dijalog ka normalizaciji Beograda i Prištine i smatramo da je važno da ovaj dijalog otvori evropski put za Srbiju i Kosovo. Želimo da se ukinu takse i omogući stranama da se vrate za pregovarački sto", rekao je Palmer.

SAD su, kaže, posvećene podršci i investiranju u Srbiji. "Srešću se sa predstavnicima američkih firmi koje ovde investiraju. Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za poslovne ljude i tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi", istakao je američki zvaničnik.

Razlozi koje (ni)je moguće objasniti

Na pitanje reporterke RTS-a kako SAD danas gledaju na NATO agresiju na Srbiju, Palmer je rekao da mu je žao zbog gubitka života, ali da je odluka o intervenciji doneta "zbog razloga koje je moguće objasniti".

"Nadam se da nećemo gledati stalno unazad, treba da ohrabrimo sve da gledamo napred. Za građane Srbije i Kosova je važno da se usmere na evropsku budućnost. Treba da priznamo kakvu je cenu platio narod na obe strane i da se okrenemo boljoj budućnosti", rekao je Palmer.

Vučić, s druge strane, smatra da je neodbranjiva pozicija NATO-a.

"Nije postojao dovoljan razlog za agresiju na Srbiju, bombardovanje je uništilo mnogo života, ekonomsku, putnu i političku infrastrukturu, u smislu odnosa prema zapadnim zemljama. Nije bilo opravdanja i srpski narod je, iako nismo uvek bili cvećke i anđeli, platio cenu koju nije zaslužio", rekao je predsednik Srbije.

Sastanak u Parizu pod znakom pitanja

Govoreći o najavljenom sastanku u Parizu koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade njihovi partneri i saveznici.

"Ne mogu da kažem ishod razgovora, ali smo sigurni da će naš zajednički cilj, borba za rešenje, povesti obe strane ka sporazumu", rekao je Palmer.

Vučić, pak, nije uopšte siguran da će do tog sastanka doći.

"Mi smo za sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi još jednom da čuje kako neko neće da ukida takse. Najvažnije je da uradimo sve sa Nemačkom i Francuskom da se sačuvaju mir i stabilnost", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da će uraditi sve kako bi se gradili dobri odnosi sa Vašingtonom. Naveo je da je tražio od Palmera da prenese američkim privrednicima "dobre reči o poslovnom ambijentu u Srbiji".

"Kako mogu da molim neprijatelja? Što bi nam on pomagao? Treba da razdvojimo u svojim glavama, da poštujemo sebe i svoju prošlost i više od svega budućnost naše dece. Da ne zaboravljamo stvari, ali i da računamo da je ono što će se dogoditi važnije od onoga što je bilo", zaključio je Vučić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво