Pariz u fokusu, pritisak na Prištini

Ozbiljno se radi na pripremi sastanka u Parizu početkom jula i treba očekivati pojačan pritisak na Prištinu da suspenduje, ako ne i ukine taksu koju je uvela na proizvode iz Srbije i BiH, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Fokus je na sastanku u Parizu jer, ako je prošli bio u senci dolazećih evropskih izbora, sada će akcenat biti na uspešnom nastavku dijaloga a značajno je i što su se i SAD uključile, što se može videti po prisustvu Filipa Rikera u Bratislavi, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a Dragan Đukanović.

"Očekujem pritisak do sastanka ali će sam sastanak biti odlučujući. Posle njega ćemo znati da li će doći do suspenzije takse koja je uvedena na proizvode iz Srbije i BiH jer ona limitira nastavak dijaloga i bez bar te suspenzije nije realno očekivati da se uđe u odlučujuću, a pritom i završnu fazu procesa normalizacije", rekao je Đukanović.

Kosovske vlasti igraju duplu igru sa EU jer očekuju da dođe do suspenzije viznog režima za građane Kosova, ističe Đukanović. Kaže da su oni ostali jedini koji moraju da imaju vize za ulazak u Šengen područje i u ovom trenutku igraju više ka tom ulogu.

Sa druge strane, više američkih zvaničnika je ponovilo da je nužno da Priština suspenduje taksu i da oni na tome insistiraju. "Mislim da su SAD u ovom trenutku odlučne da dođe do deblokade procesa", rekao je Đukanović.

Naveo je da postoji zebnja da se sastanak u Parizu ne pripremi dobro – da Priština postavi neke nove uslove koji bi blokirali čitav proces.

"Ja se ipak nadam da će do sastanka doći i on jeste odlučujući. U fazi je kada se EU konsolidovala posle izbora za Evropski parlament i veoma je bitno da sa tog sastanka stigne poruka da je jedino dijalog način rešavanja tog procesa i da on ulazi u završnu fazu jer je počeo još 2011. godine", ističe Đukanović.

EU je pokazala da nema dovoljno snage i kredibiliteta da se implementira ono što je dogovoreno i potpisano još 2013. godine i bez ojačane uloge SAD neće biti realno da uđemo u novu i završnu fazu dijaloga, smatra Đukanović.

Važno je, kaže, da se na sednici Saveta bezbednosti UN čuje i stav Beograda o onome šta se dešavalo nedavno na severu Kosova, ali da ne treba očekivati da se tu desi nešto više.

Đukanović je podsetio da unutar samog Saveta bezbednosti postoji polarizacija: Sa jedne strane su SAD, Velika Britanija i Francuska, a sa druge strane Rusija i Kina.

Tako da sem što će se čuti naš glas, ne treba očekivati nikakav konkretan rezultat, zaključio je Đukanović.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво