Nemačka i Francuska radiće na pokretanju dijaloga Beograda i Prištine

Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas ocenio je da će, sve dok odnosi Beograda i Prištine ne budu trajno rešeni, postojati tenzija, zbog čega Berlin ulaže napore da pokrene dijalog dve strane kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum, koji bi obezbedio stabilnost regiona.

Mas je, u govoru u Budnestagu, obrazlažući predlog vlade za produžetak učešća nemačke vojske u Kforu, podsetio i da je to bio i cilj nedavno održanog samita zemalja Zapadnog Balkana koji su organizovali lideri Nemačke i Francuske u Berlinu i najavio da će Nemačka i "narednih nedelja i meseci raditi zajedno sa Francuskom kako bi se konačno postigao taj cilj".

I pored svog napretka, kako je kazao, poslednjih meseci je viđeno pogoršanje u odnosima Beograda i Prištine, a veliki potencijal za eskalaciju on vidi, kako je rekao, pre svega u Srbima većinski naseljenim na severu severu Kosova.

"Prošle nedelje se to moglo ponovo videti. Srpska vlada podigla gotovost vojske kada je kosovska policija sprovodila akciju, na više mesta na Kosovu, pa i tako i na severu protiv organizovanog kriminala", rekao je Mas.

On je rekao i da je komandant Kfora tokom cele policijske akcije bio u stalnom kontaktu sa srpskom stranom, kosovskom policijom, Euleksom, te i svim drugim učesnicima.

"Misija je time, još jednom, pružila doprinos smirivanju stanja u teškoj situaciji. To pokazuje da je Kfor bio i ostao stabilizujuća snaga. A što je još važnije, Kfor uživa podršku obe strane, što je zlata vredno posebno u aktuelnoj situaciji kada je bitna deeskalacija i posredovanje, a to će biti bitno i narednih meseci", smatra Mas.

On je ukazao da ovog meseca misija Kfor ulazi u dvadesetu godinu postojanja, i da je to najduža misija nemačke vojske.

Naveo je da je nemačka vojska nekada imala 6.000 vojnika pri Kforu i da je "zahvaljujući napretku proteklih godina prisustvo stalno smanjivano", pa se tako u ovom mandatu broj vojnika sa 800 svodi na 400.

On ocenjuje da činjenica da se smanjuje prisustvo nemačke vojske jasna poruka da na terenu sve funkcioniše, ali i da nemačka vojska može brzo i fleksibilno reagovati na neočekivana pogoršanja bezbednog stanja, što, kako kaže, usled tenzija može u svako doba da se dogodi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво