Srpska lista u Berlinu: Interes Srba na Kosovu je mir

Zajednica srpskih opština, dijalog Beograda i Prištine, takse, kao i trenutna politička i bezbednosna situacija bile su teme razgovora predstavnika Srpske liste i savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel Matiasa Lutenberga u četvrtak na sastanku u Berlinu.

Politički predstavnici Srba sa KiM istakli su da trenutna retorika, poslednje izjave pojedinih albanskih lidera, kao i odluke koje su protiv nastavka dijaloga ne doprinose smirivanju tenzija na terenu.

Istaknuto je da srpski narod na Kosovu želi da živi bez straha, u sigurnom okruženju, bez pritisaka koji se usled trenutnih političkih okolnosti osećaju u svakodnevnom životu. 

"Interes Srba na Kosovu je mir i stabilnost i samim tim jasna je naša spremnost da se uradi sve kako bi se mir obezbedio", rečeno je na sastanku.

Na pitanje o odnosima Srpske liste sa zvaničnim Beogradom, politički predstavnici Srba sa Kosova su, navedeno je, jasno odgovorili da je taj odnos najpre prirodan i na najvišem nivou.

Predstavnici Srpske liste su u razgovoru naglasili da se dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština ne implementira i zbog činjenice da Priština nije ni na koji način sankcionisana zbog neispunjavanja te obaveze.

Na sastanku je upozoreno na opasnost od destabilizacije situacije kroz akcije koje se pod izgovorom borbe protiv kriminala i korupcije sprovode na severu Kosova.

Drugog i poslednjeg dana posete delegacija Srpske liste će se sastati sa poslanicima u Bundestagu Josipom Juratovićem i Manuleom Sarazinom.

U delegaciji su predsednik Goran Rakić, potpredsednik Dalibor Jevtić i članovi predsedništva Bratislav Nikolić i Saša Milosavljević.

broj komentara 0 pošalji komentar