Mihajlović: Napredak Srbije u oblasti transporta i rodne ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku za 2019. pokazao da Srbija ima dobar nivo pripremljenosti u oblasti transporta i da je od prethodnog izveštaja zabeležen napredak, posebno u reformi železnice.

Prema saopštenju iz kabineta ministarke Mihajlović, u izveštaju EK se, između ostalog, navodi da je u 2018. Srbija usvojila nove zakone o železnici, o bezbednosti u železničkom saobaćaja i interoperabilnosti železničkog sistema, čime je ostvaren visok nivo usklađenosti sa regulativom EU.

U drumskom transportu usklađenost se ocenjuje kao zadovoljavajuća. U vazdušnom saobraćaju, Srbija ima dobar nivo usklađenosti sa propisima EU. Visok nivo usklađenosti sa propisima EU prisutan je u propisima koji se odnose na unutrašnju plovidbu u vodnom saobraćaju.

S obzirom da je Beograd izabran za sedište Sekretarijata Transportne zajednice, od Srbije se očekuje da nastavi da podršku kako bi se osigurali uslovi za nesmetano funkcionisanje, navedeno je u saopštenju iz kabineta potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Napredak u rodnoj ravnopravnosti, ima još posla

Kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović je izjavila da je Srbija ostvarila određeni napredak kada je rodna ravnopravnost i položaj žena u pitanju, ali to nije dovoljno i moramo nastaviti brže i efikasnije da radimo ukoliko želimo da žene u našoj zemlji budu ravnopravne članice društva.

"Evropska komisija pozdravila je usvajanje novog Indeksa rodne ravnopravnosti i napretka koji smo postigli za dve godine, posebno u domenu učešća žena u političkom životu. Ponosni smo što smo jedina zemlja van EU koja je izračunala indeks", navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Dodala je da je Evropska komisija ocenila da je zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti široko postavljen, ali da je neophodno da Zakon o rodnoj ravnopravnosti bude usvojen što skorije.

"Neupitno je da je država uspostavila zakonodavni okvir u borbi protiv nasilja nad ženama, te da sve više žena prijavljuje nasilje. Pohvaljeni smo i kada je u pitanju očuvanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena. Konstatovano je i da je broj pritužbi upućenih Zaštitniku građana opao za 19 odsto", istakla je Mihajlovićeva.

Ipak, navela je, ne možemo prenebregnuti činjenicu da su pojedine kategorije žena i dalje posebno ugrožene, naročito ako govorimo o starijim i ženama sa sela, Romkinjama i ženama sa invaliditetom.

"Kao i podatak da je 13,6 odsto manje zaposlenih žena od muškaraca i da one više rade neplaćene poslove - brige o domaćinstvu, deci i starijima", rekla je Mihajlovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи