SZS: Izveštaj EK potvrdio zahteve opozicije

Predsedavajući Saveza za Srbiju Borko Stefanović ocenio je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije potvrda da su protesti građana i zahtevi opozicije opravdani i da ih treba primeniti.

"Smatramo da su mnogi akcenti i delovi izveštaja Evropske komisije rezultat protesta građana", rekao je Stefnović, koji tvrdi da se zaključci EK poklapaju sa zaključima i zahtevima građana i opozicije, pre svega za slobodom medija i fer izborima.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao i da se u izveštaju navodi da je došlo do pogoršanja zakonodavne rasprave, kao i da se pominje praksa vladajuće većine da podnosi veliki broj amandmana.

"Kaže se i da Srbija mora da primeni sve preporuke u vezi sa izborima koje su identifikovali međunarodni posmatrači. To znači da Vlada Srbije nije primenila te preporuke", naveo je Stefanović.

Smatra i da predsednica vlade Ana Brnabić i ministarka Jadranka Joksimović ne razumeju i ignorišu probleme na koje se izveštajem ukazuje.

Vlast treba da započne dijalog sa predstavnicima protesta i opozicije o omogućavanju fer izbora i slobodnih medija, kaže on i dodaje da SzS ne pravi pitanje ni gde će se razgovori voditi, ni ko će biti deo delegacije vlasti.

broj komentara 0 pošalji komentar