Izveštaj EK o Kosovu, Priština mora da ukine takse

Prištinske vlasti moraju da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, navodi se u izveštaju Evropske komisije o Kosovu koji je predstavljen u Briselu.

U izveštaju koji se odnosi na Kosovo bez prejudiciranja pozicije EU o njegovom statusu, konstatuje se da je odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto ugrozila napore za regionalnu saradnju.

"Kosovo treba da uloži dodatne suštinske napore za uspostavljanje pogodnog okruženja za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom. Sporazum je nužan i ključan za napredak kako bi obe strane napredovale na svom evropskom putu", navodi se u izveštaju.

Evropka komisija u izveštaju o Kosovu, koji je odvojen od izveštaja o Srbiji, podseća se se da je prištinska vlada uvela takse u novembru prošle godine, pozivajući se na "političke i ekonomske osnove".

"Ta ekonomski kontraproduktivna mera krši CEFTA sporazum i nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ugrozila je uspešne napore za regionalnu saradnju, posebno stvaranje regionalne ekonomske zone i mora biti ukinuta", navodi Evropska komisija.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво