Fabrici: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine za napredak ka EU

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici predstavio je premijerki Srbije Ani Brnabić Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji. Fabrici je istakao da je pitanje normalizacije odnosa Prištine i Beograda je ključno za stabilnost u regionu i da je to ključni element u napretku Srbije ka članstvu u Uniji. Brnabićeva je ocenila da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ukupno gledano pozitivan, ali da ima nekoliko stvari koje su nejasne.

Fabrici je, nakon uručenja Izveštaja premijerki Ani Brnabić, ukazao da je u godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK) o našoj zemlji zabeleženo da je Srbija potpuno posvećena dijalogu po pitanju KiM, kao i da treba da nastavi da doprinosi povoljnom ambijentu kako bi se na kraju došlo do pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom.

Ukazao je i na procenu implementacije čitavog niza ranije postignutih sporazuma i činjenicu da je EK zabeležila u Izveštaju da je Srbija pokazala suzdržanost u reagovanju na takse Prištine.

"Ali, treba (Srbija) da nastavi da doprinosi povoljnom ambijentu kako bi se na kraju došlo do pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom. Konstatuje se da je taj sporazum urgentan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo mogli da svako na svom evropskom putu napreduju", naveo je Fabrici.

Fabrici je rekao da je izveštaj evropske komisije o Srbiji konstatovao da ima napretka u nekim oblastima, ali da ona mora da bude odlučnija i još značajnije da pojača svoje napore u nekim glavnim područjima kao što su jačanje demokratskih institucija i vladavina prava.

Naveo je da su oblasti u kojima treba pojačati reforme pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala i ostvarivanje osnovnih prava.

Šef delegacije EU je ukazao i na važnost jačanja demokratskih institucija kao što je parlament, "kako bi se obezbedio međupartijski dijalog i obezbedila nadzorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti".

Fabrici je rekao po pitanju ustavnih promena treba nastaviti saradnju s Venecijanskom komisijom i dodao da to treba završiti u parlamentu.

"Treba dalje raditi na tome radi uspostavljanja nezavisnog i samostalnog pravosudnog sistema", rekao je Fabrici.

U izveštaju se navodi da već dve godine za redom nema napretka u slobodi izražavanja, a da je medijska strategija, još na stolu u Briselu i da će tek biti analizirana. U Vladi su iznenađeni da ni reč nije uneta o presudi za ubistvo Ćuruvije. A novinare je zanimalo i zašto se upad opozicije u RTS nije našao u izveštaju.

Fabrici je istakao da je primetno da postoji napredak u razvoju ekonomije, kao i da postoji regionalna saradnja koja treba da bude motor za ceo region.

Brnabić: Izveštaj pozitivan, ali ima i političke ocene 

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ukupno gledano pozitivan, ali da ima nekoliko stvari koje su nejasne. Posebno je kritikovala što EU primenjuje "dvostruke aršine po pitanju Kosova".

"Nastavićemo da implementiramo preporuke Evropske komisije, i nastavićemo da obraćamo pažnju na suštinu, ne formu", poručila je Brnabićeva.

Premijerka je rekla da je zabrinuta zbog situacije na Kosovu i Metohiji i stalnim i sve češćim incidentima.

"Zabrinuta sam nedostatkom konkretne reakcije EU na sve što se dešava. Pre svega danas je 2.226 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma i obaveze formiranja Zajednice srpskih opština. Brisel je garant Sporazuma, i EU je garantovala njegovu primenu", objasnila je Brnabićeva.

Prenela je da u izveštaju o napretku stoji da Priština "tek treba da se angažuje oko uspostavljanja ZSO" i podvukla da to pokazuje dvostruke standarde.

"Zabrinuta sam i zbog nedostatka reakcije na incidente kakvi su bili juče i svakako na to da Priština od 6. novembra ne samo da krši CEFTA sporazum, već jasno krši i SSP. Brisel ima mehanizme da pokrene postupak zbog kršenja SSP. Ali osim verbalnih osuda nisu pokrenuli te mehanizme", podvukla je premijerka.

Brnabićeva je istakla da to nije EU u koju ona veruje.

"Ako je EU za vladavinu prava i ako toliko instsira na tome, neka institiraju na vladavini prava kada su oni u pitanju, neka garantuju primenu Briselskog sporazuma i ZSO, neka poštuju sporazum o SSP. U tom sporazumu ima mehanizhama šta se dešava kada neko krši", podvukla je i istakla da Srbija nastavlja svoj evropski put.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Izveštaj EK konstatuje napredak Srbije, da ni u jednoj oblasti nije konstatovano da je bilo nazadovanja, što je pozitivno.

Smatra da je Srbija u periodu na koji se odnosi Izveštaj o napretku uradila više nego što je notirano.

"Nadam se da će države članice koje budu analizirale ovaj Izveštaj naći elemente da se do kraja juna otvore neka poglavlja za koja smo spremni. To bi bilo jedino objektivno i očekujem prema Izveštaju da budu otvorena dva poglavlja", istakla je Joksimovićeva na konferenciji za medije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво