Veći deo opozicije bojkotuje raspravu

Deo opozicije uglavnom okupljen u Savezu za Srbiju ne prisustvuje Posebnoj sednici parlamenta na čijem je dnevnom redu izveštaj o Kosovu i Metohiji, koji predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini lideri Saveza za Srbiju saopštili su da neće prisustvovati sednici, jer odluku o bojkotu nisu ni doneli zbog tema, već zbog odnosa većine nad manjinom i želje da se uspostavi društvo demokratije, da se oslobode institucije, omoguće fer izbori i slobodni mediji.

Ocenili su i da je današnja sednica samo mamac za opoziciju i da u izveštaju nema ključnih odgovora na koje su čekali sedam godina.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da iz solidarnosti sa ostatkom opozicije ne učestvuje u današnjoj skupštinskoj raspravi o Kosovu i Metohiji, iako smatra da bi time opozicione partije ostvarile veći efekat nego bojkotom. 

Ocenio je da je samo zakazivanje sednice pobeda opozicije, jer je "naterala" predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe u parlament i priča o Kosovu i Metohiji. On, ipak, smatra da predsednik Srbije bez ovlašćenja i protivustavno vodi pregovore o KiM. 

Predstavnici Zelene stranke Aleksandra Čabraja i Goran Čabradi naveli su da će učestvovati u radu sednice o KiM, jer ne žele unapred da osude ono što će se na njoj čuti, ali i da neće glasati za izveštaj. 

"Želimo da čujemo i da se usredsredimo na temu, a to je rešenje pitanja Kosova", rekla je Čabraja i dodala da nije dobro što sednicu bojkotuju kolege koje su insistirale na njenom održavanju. 

Čabradi je rekao da ulaze jer žele da čuju rešenje, iako, kaže, ima indicija da ga neće biti, a ako bude tako – napustiće sednicu.

Poslanik Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je da će prisustvovati sednici, iako učestvuje u bojkotu. "Mislim da postoje stvari, kao što su izmene Krivičnog zakonika ili sednica o KiM, koje prosto nameću potrebu da se opozicija pojavi i kazže šta ima", rekao je Vukadinović Tanjugu.

Funkcioner Socijaldemokratske stranke i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je aktuelna vlast napravila granicu na Jarinju i Brnjaku, da u njegovo vreme na tim prelazima "nije bilo čvrstih objekata", ni carine, ni policije, srpska roba je dolazila bez ikakve carine, i na izborima se glasalo sa srpskim dokumentima. 

Prema rečima lidera Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića, ni DSS neće učestvovati na sednici.

Konferenciju je iskoristio da bi, kako je rekao, još jednom ponovili stav da se dijalog ne može voditi, kao što se ni rešenje ne može tražiti van okvira Ustava i Rezolucije 1244. 

Jovanović je podsetio da DSS ima plan od pet tačaka za KiM, kao i da se rezolucija ne odnosi na Srbiju, već na sada već nepostojeću državnu zajednicu Srbije i Crne Gore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво