"Izbori neće ništa promeniti, politika proširenja odavno pala u drugi red"

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja kaže za RTS da ne veruje da će izbori za novi saziv Evropskog parlamenta nešto bitno promeniti kada je reč o politici proširenja, jer to nije na listi prioriteta odavno. Ističe da EU nije cilj, već sredstvo, kao i da Srbija treba da najpre da modernizuje državu, pa onda uđe u EU i da ne sme odstupiti evrointegracija.

Mihailo Crnobrnja je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je politika proširenja pala u drugi red politika odavno i kao primer naveo da komesar za proširenje nije bio komesar za proširenje, već za dobrosusedsku politiku i proširenje. Znači, proširenje je na drugom mestu bilo, dodao je Crnobrnja.

"Ne verujem da će ovi izbori nešti bitno promeniti u smislu da se ponovo vrati samo komesar za proširenje, odnosno da se proširenje vrati na onaj novo unutar EU koji je imalo kada su ušle Poljska, Češka, Mađarska, tada je to bio top prioritet, sada nije", rekao je Crnobrnja.

Dodaje da proširenje neće biti sigurno među prva tri prioriteta novog saziva.

"Evropski parlament u EU nema tako značajnu funkciju da odatle potiče inicijativa, inicijativa uglavnom potiče iz Evropske komisije. EK je najvažniji organ EU kada je reč o vladanju onim što je opipljivo i što je materijalno", objasnio je Crnobrnja.

"Mislim da će njihov prioritet broj jedan biti restruktuiranje Evropske unije, odnosno redizajniranje i jačanje EU. Jer EU je napredovala preko 60 godina na principu da se pojedine stvari iz zemalja polako prenose na nadnacionalni nivo", ukazao je Crnobrnja.

Naglasio je da su počeli 1957. godine sa samo tri politike, sada ih imaju 18.

"To je sve sporazumno urađeno, ništa nije nametnuto. Međutim, očigledno su se preigrali, jer je došlo do toga da su zagrizli zalogaj koji ne mogu da sažvaću", smatra Crnobrnja.

Kada je reč o formiranju novog saziva Evropskog parlamenta, Crnobrnja kaže da će biti jako teško napraviti kaoliciju koja će vladati u Evropskom parlamentu, jer ni najveće dve stranke zajedno nisu dovoljne.

"Prema tome, moraće da budu tri, četiri grupacije, a znate kako kada imate tri ili četiri ili veći broj partnera u koaliciji uvek će teško doći do odlučnog rešenja koje će svi prihvatiti i onda su to kompromisi i obično rešenje bude blaže i pitomije nego što je u stratu bilo", dodao je Crnobrnja.

Na pitanje šta Srbija treba da radi narednih pet godina, Crnobrnja kaže da godinama govori to da Evropska unija nije cilj, nego sredtvo.

"Mi moramo da modernizujemo našu državu, pa onda da uđemo u EU. Naš posao jeste bez obzira da li ćemo biti primljeni u EU 2022. godine, 2025, 2028. ili 2030. koramo da radimo na tome da naša država bude po nekoj strukturi ekonomskoj, političkoj, socijalnoj nalik većini zemalja EU", istakao je Crnobrnja.

"Ja duboko verujem da mi ne smemo da odstupimo od evropske agende, od pristupanja Evropskoj uniji, jer to je put koji nas popravlja. Ulazak u EU će nam doneti i neka dodatna finansijska sredstva, to je sasvim sigurno i to nije za bacanje i nije za zanemarivanje, ali suština je promena društva", zaključio je Crnobrnja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво