Poslanici danas o KiM, Vučić podnosi izveštaj

U Skupštini Srbije danas će biti održana posebna sednica na čijem će dnevnom redu biti izveštaj o Kosovu i Metohiji koji će poslanicima predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sednici, čiji je početak zakazan za 16 sati, prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, ministri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić. Direktan prenos sednice na Prvom programu RTS-a.

Predsednica parlamenta Maja Gojković navodi da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će posle Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku da komentarišu izveštaj i da iznesu svoje stavove. 

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izveštaju o pregovorima između Beograd i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, najavili su da neće doći na sednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izveštaj o KiM.

Inače, u Izveštaju o pregovorima Beogarad i Prištine od 2013. do maja 2019. godine, koji je u petak stigao u Parlament, navodi se da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosmetu.

"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti.

Ističe se da su Srbi Briselskim sporazumom dobili mogućnost da na severu pokrajine organizuju organe lokalne vlasti. Proizvoljne su kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija, jer su Srbi dobili pravo na formiranje Zajednice srpskih opština kao dodatnog mehanizma.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za RTS da je sednica o KiM prilika da se čuje puna istina o tome šta nas čeka. 

"Na plenarnoj sednici pred poslanicima, ali i za celu javnost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće o Kosovu i Metohiji, govoriće o onome gde smo danas, koji su to sve bili strahovi sa kojima smo suočali u prošlosti, šta je to što smo mogli da učinimo, a nismo učinili i kuda idemo kada je reč o KiM", rekao je Petković. 

Direktan prenos sednice na Prvom programu RTS-a.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи