Han: EU pregovara sa Srbijom, rešiti pitanje dijaloga

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da je Evropska unija uspela poslednjih godina da vrati Zapadni Balkan "u kolosek", navodeći da je Unija započela pregovore o članstvu sa Srbijom, iako još treba rešiti situaciju oko dijaloga sa Prištinom.

Han je u tom kontekstu u intervjuu za španski "Mundo" kao primer naveo i Severnu Makedoniju za koju je rekao da je bila "na rubu propasti", ali da je uspela da stane na noge.

"Opšti zaključak je da su postignuti koraci napred. To bi, naravno, moglo da bude brže. Sledeće nedelje daćemo mišljenje o BiH koja najviše zaostaje. Važno je da naši partneri znaju da ako ispunjavaju uslove, mi ćemo takođe ispuniti naša obećanja", rekao je Han.

Prema njegovim rečima, na početku pravnog postupka za proširenje EU došlo je do nesporazuma kada je predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker izjavio da do kraja njegovog mandata u EU neće biti novih članica.

"To nije bila odluka već konstatacija. Svako ko je upoznat sa ovim procedurama zna da je to logično, da pridruživanje nije moguće pre 2020. godine", rekao je Han.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво