Bramerc za RTS: Regionalna saradnja ostaje veliki izazov

Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc rekao je za RTS da regionalna saradnja nije dobra kao što bi trebalo da bude. Stvari poput veličanja ratnih zločinaca, poricanja zločina, ne poboljšavaju se, već bih rekao da se pogoršavaju, ukazao je Bramerc.

Serž Bramerc kaže da u prethodnih šest meseci nije primetio pomak u saradnji Tužilaštava Srbije, Hrvatske i BiH. Posle sastanka sa tužiocima, a uoči predstavljanja izveštaja pred Savetom bezbednosti, za RTS je govorio o razlozima posete i regionalnoj saradnji.

Regionalna saradnja nije dobra kao što bi trebalo da bude. Kada je reč o organizovanom kriminalu, trafikingu - situacija je dobra, ali svaki put kada se dotaknemo slučajeva ratnih zločina - naročito u vezi sa počiniocima na srednjem ili višem nivou, tu je politička dimenzija i to negativno utiče na kvalitet regionalne saradnje.

U poslednjem izveštaju kritikovali ste situaciju u regionu - veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina. Šta možemo da očekujemo u predstojećem?

Izveštaj je poslat pre nekoliko dana, kako bi bio predstavljen 17. jula u Njujorku i, nažalost, kretaće se u istom pravcu. Stvari poput veličanja ratnih zločinaca, poricanja zločina, ne poboljšavaju se, već bih rekao da se pogoršavaju. Nažalost, to gotovo da postaje normalno, na takve stvari mnogo ne reaguje čak ni međunarodna zajednica - od koje se očekuje mnogo jača osuda. To ne samo da je uvredljivo za žrtve, već ima negativan uticaj na potragu za nestalima i na istrage. Kako da očekujete da policajci, istražitelji ili svedoci govore o zločinima kada političko rukovodstvo poziva osuđene ratne zločince na javne događaje.

Da li ste zadovoljni time kako tužilaštava Srbije, BiH i Hrvatske sprovode svoja suđenja za ratne zločine?

Sa pozitivne strane, a u tome sam u prethodnim godinama imao zamerke, Srbija nije imala dovoljno resursa u Tužilaštvu za ratne zločine. Sada je tamo zaposlen određen broj ljudi i imamo nekakvu nadu da će u budućnosti više predmeta biti obrađeno. Regionalna saradnja ostaje veliki izazov jer, kao što znamo, mnogi direktni počinioci zločina u Bosni i Hercegovini nalaze se u Srbiji ili u Hrvatskoj. Takvi slučajevi su i dalje problem. Tako da, iako ima napretka u mnogim pojedinačnim predmetima, generalna slika nije tako pozitivna, i ostaje mnogo posla da se obavi.

Srpski mediji pišu da je pravi razlog vaše posete - ekstradicija dvoje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića. Da li je tako?

Ne. To je definitivno važan slučaj, ali je za njega zadužen nezavisni tužilac koga je imenovao Tribunal. Tako da, konkretno u taj slučaj moja kancelarija nije uključena i moja poseta je, s druge strane, bila posvećena upoznavanju sa kolegama tužiocima. Naravno, sastao sam se i sa ministarkom pravde i državnim tužiocem, sa kojima sam razgovarao o drugim pitanja od zajedničkog interesa. Očekujem da ministarka pravde, kao i ranijih godina, bude moj sagovornik u Njujorku kada budem predstavljao izveštaj.

Mislite li da će konačno oni ipak morati u Hag - kao što ste rekli prošle godine?

Mislim da Srbija, kao i druge zemlje članice UN, ima obavezu da sarađuje sa Tribunalom, što znači da mora da postupa po sudskim odlukama koje dolaze iz Haga. Znam da neki pravni stručnjaci u Srbiji imaju drugačije mišljenje i da neke sudske odluke idu u drugom pravcu, ali moje mišljenje je da je postojeća pravna osnova apsolutno dovoljna da bi pomenute osobe bile izručene Hagu, kako bi im bilo suđeno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво