BNV traži specijalni status za Sandžak

Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo je "Inicijativu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak".

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) traži da se uspostavi specijalni status za Sandžak, koji će vršiti funkcije državne vlasti, preko organa Sandžaka i preko organa u opštinama u njegovom sastavu.

Teritorija Sandžaka bi prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

"Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage koje će garantovati punu slobodu kretanja ljudi i roba", navodi se na sajtu BNV-a.

Inicijativom se predviđa da Sandžak može da stupi u međunarodne odnose kada su u pitanju naučno-tehnička saradnja, kulturno-prosvjetna, ekonomska saradnja "i druge oblasti predviđene ovom Inicijativom".

Prava i obaveze Sandžaka bi se, prema ovoj inicijativi, regulisale "Ustavom Sandžaka".

"Sandžak je teritorijalno politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive. Albancima, Bošnjacima, Crnogorima i Srbima, Ustavom Sandžaka priznaće se status konstitutivnih naroda u Sandžaku", navodi se u Inicijativi.

Sandžak bi imao demokratski izabranu Skupštinu, Guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti uključujući policiju pod njihovom kontrolom, i nezavisno sudstvo.

Prvi izbori za ove organe bili bi održani pod nadzorom UN, Evropske unije i OEBS-a.

"Područje Sandžaka biće trajno demilitarizovano pod nadzorom OUN i Evropske unije, što obavezuje državne vlasti da u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i one policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti. Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage", navedeno je u Inicijativi.

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 26. maj 2019, 16:06) - Milan [neregistrovani]

milan.taborin@triera.net

Višak bezobrazluka,drskosti,nacionalizma,netrpeljivosti. A vlast bi morala preduzeti zakonske mere u skladu sa Ustavom R.Srbije a ne samo konstatovati i kukati nad sudbinom.Srbija se mora poštovati i ponašati kao ozbiljna država!

(subota, 25. maj 2019, 23:46) - Оги_БЛ_СРБ [neregistrovani]

Закон

Сад само реаговати истом мјером као американци и нагласити да само поступамо како се поступа у "најдемократичнијој" земљи на свијету.

Значи онако како би американци ово ријешили због подривања српске државе и негирања српског устава!

(subota, 25. maj 2019, 22:23) - Петрија [neregistrovani]

Све је то због Космета

Ако сад буде млака реакција српских власти, имаћемо ситуацију исту као на Космету. Треба треба неко да ухапшен, па ће да смире као бубице...Наравно, то није случајно. Добили су они миг и зелено светло са високог места, чим су се тако ваздигли...

(subota, 25. maj 2019, 21:36) - Slavko [neregistrovani]

Spanski scenarijo za "sandzak"

Ovom bezobrazluku treba odmah stati na vrat.Videli smo kako spanci iz EU postupili sa kataloncima,tako treba i mi po tim evropskim pravilima i vrednostima.Dokle bre vise da nas ucenjuje ko god stigne,dok srbi u regionu bivaju proganjani na sve moguce nacia od nas traze da im ustupimo na sve njihove zahteve.Sto je mnogo mnogo je!!

(subota, 25. maj 2019, 21:33) - FORum LIvii [neregistrovani]

nista od toga

Srpaka narodna izreka :
Sto je Babi milo , to joj se i snilo !!!

(subota, 25. maj 2019, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

Naslov

Zakon upotrebiti kao i za sve ostale koji ga krše.

(subota, 25. maj 2019, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Situacija je jasna

BNV je prekrsilo zakon i svoj statut i treba ga odmah raspustiti i raspisati nove izbore za BNV. Preispitati I mogucnost pojedinacnog procesiranja svih lica koje pozivaju na rusenje ustavnog uredjenja Republike Srbije.

(subota, 25. maj 2019, 20:19) - srle [neregistrovani]

kako se odnositi.....

Kako se odnositi prema onima koji bi da cepaju drzavu? Isto kao i Spanija koja je clanica EU, pa onda nema niko nista da prigovori.

(subota, 25. maj 2019, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

Sve ocete e mislim da je sada stvarno dosta..

Kao sto kaze predsednik, Srbiju su gurnuli na samu ivicu litice, nazad vise nema gde moramo da se branimo svom snagom ili da nas vise ne bude..

(subota, 25. maj 2019, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

Uzeti za ozbiljno

I konacno uraditi nesto povodom izjava o separatizmu