Protest "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona" u Beogradu

Dvadeset peti protest pod sloganom "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona" održan je u Beogradu.

Organizatori protesta su rekli da je tema ovonedeljnog okupljanja "podsećanje na sve žrtve režima za vreme trajanja protesta".

Okupljenima kod Terazijske česme obratio se profesor dr. Čedomir Čupić koji je rekao da se tokom šest meseci pokazalo da nema tog razloga koji građane može da zaustavi "u protestu protiv uzurpatora Aleksandra Vučića".

"Samo uporni i izdrživi imaju šansu da ostvare ono za šta se pravedno zalažu. Vi ste čuvari stvarnog plamena protesta, koji se ne smiruje, već pokazuje nove načine u sprečavanju uzurpatora u njegovoj nasrtljivoj nameri da sve drži u svojim rukama", istakao je Čupić i dodao:

"Nema oblasti u Srbiji u kojoj se on ne meša i u kojoj ne želi da gospodari... On je izašao iz ustavnih i zakonskih ovlašćenja predsednika".

Čupić je istakao da su protesti poruka i pouka za buduće koje narod budeo izabrao – da više nikada i niko neće moći da uzurpira vlast i institucije.

"Sa nama je i deo opozicije, neka dobro zapamte, građani neće vlast koja je bila. Hoćemo, kada narod dobije izbore, da se država vodi prema zakonima i vladavini prava i da se uvede visok stepen noramalnog života", naglasio je profesor Čupić.

Potom se obratio i glumac Branislav Lečić koji je obećao građanima da će najzad biti slobodni.

"Vreme je da se sve iskustvo u Srbiji sabere i da najzad ceo tumor, koji se dugo godina formirao, izbacimo iz svog tela. I da se više nikada taj tumor ne vrati, da nijedna politička organizacija i partija ne može da se ponaša tako da uzurpira institucije društva", istakao je Lečić.

Lečić je istakao i da trenutna vlast sedam godina obmanjuje i pljačka narod. 

"Hrabri i pametni ljudi širom Srbije započeli su veliki protest otrežnjenja. Suviše je veliki i dubok pad da bi se stvar desila za jednu noć. Ona će se dešavati dugo, jer je tiranin tako spakovao stvar tako da nema rupicu, pokrio je medije, ukrao je institucije, ukrao je celu državu", naveo je Lečić.

Lečić je rekao da će se 8. juna organizovati veliki protest u celoj Srbiji kako bi se proslavilo šest meseci od početka protesta i najavio da će se tada izaći sa novim potezima sa kojima će se, kako kaže, ugroziti već načeta vlast.

Građani su krenuli u protestnu šetnju od Terazijske česme do RTS-a, gde su održali preformans "Dnevnik slobodne Srbije". Potom se okupljenim građanima ispred javnog servisa obratio lider Levice Srbije Borko Stefanović.

Okupljeni su šetnju nastavili do zgrade Predstavništva gde se protest završio.

Protest u Kragujevcu 

U međuvremnu se šetalo i u Kragujevcu. Okupili su se pobunjeni žitelji šumadijske i prve srpske prestonice na platou kod nekadašnje robne kuće "Beograd".

Demonstracije Kragujevčana nezadovoljnih stanjem u državi i gradu nova su potvrda da su protesti i u centru Šumadije, nakon dugog opiranja organizatora, definitivno preuzele opozicione političke partije.

Sa Kragujevčanima šetaju predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke Vladimir Dobrosavljević i funkcioner Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov koji se obratio i na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije.

Prvi protest dela opozicije održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Na jednom od prethodnih protesta, demonstranti su uputili tri zahteva. Prvi je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи