Stranka slobode i pravde usvojila predlog pomirenja sa Albancima

Stranka slobode i pravde predstavila je predlog Deklaracije o pomirenju srpskog i albanskog naroda. Lider te partije Dragan Đilas rekao je da je to učinjeno jer ne postoji mogućnost da sadašnje vlasti u Beogradu i Prištini dovedu do rešavanja problema i pomirenja.

Bez pomirenja se ne može krenuti napred, a dva režima problem Kosova koriste za unutrašnje političke stvari, dok istovremeno nema komunikacije između stranaka u Beogradu sa strankama u Prištini, rekao je Dragan Đilas na konferenciji za novinare.

Kako navodi predsednik SSP-a, problem statusa pokrajine je nerešiv i na njega ne vredi trošiti vreme, jer ako bi neko i stavio potpis na dokument o tome, bilo bi to poniženje srpskog naroda i za nekoliko decenija bi ponovo dovelo do sukoba.

"Iskreno verujem u to da su i u vreme najgorih ratnih dešavanja 99 odsto Srba i Albanaca ostali ljudi, štitili svoje komšije i nisu učestvovali u zločinima. Vreme je da promovišemo te ljude", smatra Đilas.

Lider SSP-a poručio je da oni koji su činili ratne zločine treba da budu osuđeni, kao i da treba da se suočimo s tim da su pojedinci činili zločine u ime svog naroda.

Komentarišući dosadašnji tok pregovora u Briselu, Đilas je konstatovao da su oni samo doveli do toga da na Kosovu kriminal buja i na severu i na jugu, a pokrajina je postala "bezbedna zona za kriminalce iz cele Evrope".

"Statusno pitanje ostavljamo po strani"

Zamenik predsednika SSP-a Borko Stefanović je objasnio da je ta partija napravila Deklaraciju kako bi prva hrabro iskoračila sa dokumentom koji sadrži novu politiku i viziju rešavanja problema između srpskog i albanskog naroda.

"Želimo da rešimo pitanja koja se prvenstveno tiču ljudi, ostavljajući po strani statusno rešenje, koje je nepremostiva prepreka", naglasio je Stefanović i dodao da je krajnje vreme da se nakon neuspelih pregovora iskorači sa novim predlogom rešavanja problema i pomirenja dva naroda.

Predložena Deklaracija predviđa usvajanje više protokola, među kojima si i o uspostavljanju funkcionalne saradnje pravosudnih i bezbednosnih sistema, o slobodi kretanja, o rešavanju imovinskih pitanja, za uspostavljanje ekonomske saradnje.

Ostali protokoli su o saradnji akademskih zajednica, ustanova kulture, sporta i medija, o saradnji u oblasti obrazovanja, kao i o saradnji na polju zdravstvene zaštite i lečenja stanovništva.

Deklaraciju o pomirenju srpskog i albanskog naroda usvojilo je Predsedništvo SSP-a, danas će se naći pred Glavnim odborom, a potom će, kako je najavljeno, biti stavljena na neku vrstu javne rasprave.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво