Sedam zaključaka – šta su se dogovorili Vučić i Srbi sa KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić preneo je da je na sastanku sa 140 političkih predstavnika Srba i najznačajnijih institucija Srbije na KiM doneto sedam zaključaka o aktuelnoj situaciji na KiM, među kojima je i da nema dijaloga Beograda i Prištine dok se ne ukinu takse.

Marko Đurić navodi da je na sastanku sa političkim predstavnicima Srba i najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji razmotrena situacija u južnoj srpskoj pokrajini.

"Na sveobuhvatan i temeljan način razmotrena je situacija na Kosovu i Metohiji sa kojom se kao država suočavamo, kao nacionalnom pitanju broj jedan", naveo je Đurić.

Dodaje da je prvi zaključak da je Srpska lista na izborima u nedelju ostvarila veličnastvenu pobedu i demonstrirala jedinstvo srpskog naroda i želju da svoje delovanje i opstanak zasniva na vezi sa državom Srbijom:

"Da je jedinstvo naroda na KiM i države neraskidivo i da su izbori jasna poruka svima u Prištini i međunarodnoj zajednici da je tu vezu nemoguće prekinuti bez obzira na pritiske."

Dodaje da je drugi zaključak da posle te pobede na izborima, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, ne sme da bude "spavanje na lovorikama" i hvalisanja.

Zato je, kako kaže, poslata poruka sa vrha predstavnicima Srba na KiM da se od njih očekuje da rade još više na unapređenju položaja našeg naroda na KiM.

Treći zaključak je poruka da su predstavnici Srba dužni da se bore svakog dana za srpske interese i da budu spremni ako bude potrebno da napuste svoje funckcije u slučaju novih pritisaka:

"Da će izabrani gradonačelnici na severu obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu samo dok ne uslede novi pritisci koji bi njihovo delovanje učinilo besmislenim".

Direktor Kancelarije za KiM navodi da je četvrti zakljčak da su svi jednoglasni da nema daljih razgovora sa privremenim insitucijama u Prištini u okviru dijaloga Beograd i Prištine do povlačenja taksi i pritisaka, bez obzira na različite ucene.

"I da ćemo do završetka sastanka najavljenog za početak jula u Parizu, pratiti situaciju pažljivo. Ako ni do tada ne bude povlačenja jednostranih taksi Prišitne, da će Srbija preduzeti vrlo energične, oštre i efikasne mere protiv predstavnika institucija u Prištini, koji će biti ciljane na interese separatista, ali takve da se izbegnu negativne posledice za Srbe na KiM. Apelovano je, takođe, na predstavnike međunarodne zajednice da doprinse smanjivanju mogućnosti eskalacije", rekao je Đurić.

Peti zaključak je, pošto je prisustvovao Vučić kao vrhovni komandant oružanih snaga Srbije, spremnost da se zaštiti srpski narod u pokušaju narušavanja njegove bezbednosti i opstanka.

"Izražena je nada da će međunarodna misija sprovoditi svoj mandat kako do nasilnih scenarija nikada ne bi došlo. Ponovljena je iskrena rešenost Srbije da na miran način rešava probleme, ali i čelična odlučnost da se srpski narod na KiM zaštiti od svake eventualne namere da ga više ne bude", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Šesti zaključak je da će biti ubrzana realizacija plana predsednika Vučića za ulaganje i sprovođenje brojnih projekata u srpske sredine na KiM – bolnice, puteve, škole, privredu i slično.

Đurić kaže da će sve što je najavljeno da bude završeno do Vidovdana biti gotovo, a ostalo kada kako je planirano.

Sedmi zaključak su Srbi sa KiM sam inicirali, a suština je poruka da se predsednik Srbije dobro borio za svoj narod. Oni su izrazili veliku zahvalnost predsedniku Vučiću za velike napore u zaštiti srpskih interesa na KiM i pomoć Srbije narodu na KiM.

Direktor Kancelarije za KiM je najavio da će Srpska lista u narednom periodu morati i šire da otvori svoja vrata, za sve ljude na KiM, iz različitih sredina, možda i one iz prošlosti sa različitim stavovima, kako bi i u naredom periodu moglo da se računa na konsenzualnu podršku.

Srpska lista se ne vraća u prištinske institucije

Dodaje da Srpska lista ne podržava prištinsku vladu i da se neće vratiti u prištinske institucije.

"Srpska lista se neće vratiti u prištinske institucije i ne podržava vladu u Prištini, ali je spremna da podrži svaku političku stranku koja pokrene inicijativu za rušenje vlade Ramuša Haradinaja, poručio je Đurić.

Ponovio je da su gradonačelnici četiri opštine na severu KiM spremni da ponovo napuste te funkcije ako Priština nastavi sa pritiscima ili ako pokuša da ih produbi.

"To ne znači da su spremni da te institucije prepuste Albancima. Ako treba i sto puta da izađemo i pokažemo da je sever KiM naš, i na izborima i na ulici i na svakom drugom mestu, učinićemo to sto puta i glasačkim listićima i na svaki drugi način", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Ponovio je da su Srbi izlaskom na lokalne izbore sprečili Albance iz Prištine da preuzmu kontrolu u četiri srpske opštine na severu KiM.

Primetio je da Albanci govore o multietničkom društvu i želji da integrišu Srbe, a vladajuće stranke nameću Srbima takse, dok opozicione stranke govore da toliko mrze Srbe da ne žele sa njima da ruše Haradinajevu vladu.

Dodao je da je to pokazatelj gde je albansko društvo danas i naglasio da se Srpska lista trudila da bude fer i korektan partner prema svima sa kojima je razgovarala, dok su drugi uvodili takse Srbima na KiM i pokušavali da zgaze srpske interese u južnoj pokrajini.

"To je neozbiljan i neodgovoran odnos Albanaca prema Srbima i stvarnosti, jer rešenja za KiM nema ni na vidiku. Dok ne budemo došli do nekog dogovora Beograda i Prištine o KiM, o bilo čemu, valja nam živeti i očuvati mir. Bilo bi mudrije da su otvorili vrata za saradnju sa Srpskom listom, ali to nisu učinili", rekao je Đurić.

Upitan da prokomentariše da li priče o kriminalizaciji severa Kosova predstavljaju pokušaj otimanja severa, direktor Kancelarije za KiM je rekao da takve ocene imaju isključivo cilj i zadatak da delegitimišu srpske predstavnike i da se oslabi srpska pozicija.

Istakao je da je leglo kriminala upravo u Prišitni i da su na čelu tamošnjih institucija zločinci.

Podsetio je na zvanične podatke policije Kosova, koji govore da je najveći broj rasvetljenih i najmanji broj teških krivičnih dela na severu, ali da Albancima ne smetaju te činjenice da optužuju Srbe.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво