Rasprava o amandmanima na Zakon o glavnom gradu

Skupština Srbije završila je rad, a raspravu o amandmanima na Predlog izmena o glavnom gradu nastaviće u sredu, 29. maja.

Najvažnija izmena koju predloženo rešenje donosi je decentralizacija glavnog grada koji je finansijski, kulturni, saobraćajni i univerzitetski centar.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je tokom načelne rasprave da se poveravaju veće nadležnosi Gradu Beogradu, ali i da se vrši bolja podela poslova između gradskih i prigradskih opština.

Izmenama i dopunama Zakona prigradskim opštinama daju se znatno veća ovlašćenja nego što danas imaju i u nadležnosti opština predviđa se osnivanje javnih preduzeća uz prethodnu saglasnost Skupštine grada.

Prigradske opštine moći će da izdaju građevinske dozvole do 5.000 kvadratnih metara, ali i da vrše legalizaciju objekata do 3.000 metara kvadratnih.

Poslanica SNS Jelena Žarić–Kovačević osvrnula se na najavu referenduma u opštini Stari Grad, navodeći da je to protivno zakonima i pravilima prakse, te da predsednik opštine Marko Bastać sprovodi još jednu zloupotrebu u nizu.

"Smatram da građani treba da čuju na koji način se radi i da će biti zloupotrebljeni u politickoj borbi", rekla je Žarić–Kovačevićeva.

Opozicija koja bojkotuje plenumske rasprave kritikovala je na konferencijama za novinare predložena rešenja, navodeći da se "na mala vrata" uvodi privatizacija javnih komunalnih preduzeća, a zamerili su i što, kako kažu, nije bilo javne rasprave.  

broj komentara 0 pošalji komentar