Šib: Nadamo se da će Srbija postati članica EU što pre

Nemački ambasador Tomas Šib priredio je sinoć prolećnu zabavu u svojoj rezidenciji u Beogradu povodom proslave 70. godišnjice nemačkog Ustava.

"Danas slavimo 70. godišnjicu nemačkog Ustava. Pre 70. godina 23. maja 1949. godine u Bonu je na snagu stupio Ustav. Danas slavimo osnivanje Savezne Republike Nemačke", rekao je Šib u obraćanju gostima na engleskom jeziku.

Prvobitno zamišljen kao privremeni, ovaj Ustav je posle ujedinjenja Nemačke 3. oktobra 1999. postao trajni Ustav, kako je istakao, srećno ujedinjene Nemačke. 

S obzirom na nemačku istoriju, dodao je, nije iznenađenje što zaštita osnovnih prava ima posebno mesto u nemačkom Ustavu. 

U tom kontekstu Šib je citirao Član 1, Paragraf 1 Ustava koji kaže da je ljudsko dostojanstvo nepovredivo i da je dužnost svih državnih institucija da poštuju i štite ljudski dignitet.

"Te dve rečenice su od univerzalnog značaja. Ustav takođe daje mogućnost delegiranja suvereniteta nadnacionalnim organizacijama čime je i utabao put tome da Nemačka postane jedan od osnivača Evropske zajednice 1957. koja je kasnije postala Evropska unija", naveo je Šib.

Time je, kako je dodao, nemački Ustav doprineo da Evropska unija postane najuspešniji mirovni projekat na kontinentu.

"Veoma se nadamo da će Srbija postati članica EU što pre", zaključio je nemački ambasador. 

Zabavi u rezidenciji nemačkog ambasadora prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, političkog, javnog i kulturnog života Srbije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 24. maj 2019, 23:52) - anonymous [neregistrovani]

Mirna re-integracija AP KiM pa clanstvo

Prvo da se AP KiM re-integrise u sastav Srbije pa ako gradjani odluce na referendumu, onda clanstvo u EU. Kako stvari stoje vece su sanse da se EU raspadne.

(petak, 24. maj 2019, 11:48) - milan lala [neregistrovani]

Blokada

Ako Nemacka skine blokadu sa Srbije onda ce Srbija i postati clan EU . A ako i dalje nastavite sa ucenama da Srbija prizna kvazi drzavu "kosove " na svojoj medjunarodno priznatoj teritoriji od strane OUN, onda nema nista od toga da ce Srbija nekad biti clanica EU. Sve zavisi od vas Nemaca , pa da se vise ne foliramo .

(petak, 24. maj 2019, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

Hvala

Za sto brzi prijem Srbije u EU.Ako je uslov priznanje tzv.Kosova neka hvala.Onda nam ne treba EU.Mi tu laznu tvorevinu necemo i ne smemo nikada priznati.Srbija je platila suvise veliku cenu za pokusaj otimanja dela teritorije.