Vučić i Šreder o geopolitici i bombardovanju Srbije

Ne možemo da zaboravimo, ali moramo da oprostimo i kreiramo uspešnu ekonomiju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji "World minds" govoreći o bombardovanju Srbije. Odluka o bombardovanju je bila vrlo emotivna, istakao je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Aleksandar Vučić je razgovarao sa Gerhardom Šrederom na panelu "Geopolitička pitanja u okviru simpozijuma 'World minds', koji u Beogradu okuplja vodeće svetske inovatore, naučnike, lidere u biznisu i umetnike.

Vučić je, na pitanje direktora "Ringijera" Marka Valdera kakva su njegova sećanja na period bombardovanja, rekao da je to svakako bila loša odluka i poručio da moramo da oprostimo, ali da ne možemo da zaboravimo. 

"Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak, a i vi Mark znate da brojke pokazuju da ekonomski odlično napredujemo", rekao je srpski predsednik, prenosi Blic.

Predsednik Srbije je, na pitanje Valdera gde smo trenutno kad je reč o Kosovu, rekao da smo "svi izgubljeni u vremenu i prostoru".

"Reći ću vam iskreno, razgovarali smo o tome skoro pet sati i onda sam dobio poruku: Moramo da ubrzamo rešenje, da pojačamo napore da rešimo pitanje Kosova. Priština ne može da se konsoliduje bez Srbije, a mi ćemo uraditi najbolje što možemo da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija želi da bude u EU i najavio da će u septembru predložiti nova rešenja u vezi sa tim.

"Niko neće vući Srbiju u EU da bi tek onda rešavala svoje unutrašnje probleme. Danas su glavni evropski problem izbori za Evropski parlament. Negde u septembru ću predložiti nova rešenja, kako da rešimo problem granice, zajedničkog tržišta", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje gde vidi sebe na putu Srbije ka pristupanju Uniji.

Šreder: Primiti Srbiju u EU, pa rešavati pitanje Kosova

Na pitanje za bivšeg nemačkog kancelara da je prošlo 20 godina od NATO bombardovanja i šta ih je navelo na tu akciju protiv Srbije, Šreder je rekao da je to bila vrlo emotivna odluka.

"Prvo je bila doneta odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima morali smo da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu", rekao je Šreder.

Izjavio je da je najlakše prvo primiti Srbiju u EU, pa onda rešavati pitanje Kosova, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvratio da se to, nažalost, neće dogoditi. "Da ne budem negativan, mislim da je Srbija na veoma dobrom putu", rekao je Šreder.

Na temu sadašnje pozicije Srbije u odnosu na EU, Šreder je ukazao da Srbija ispunjava većinu ekonomskih uslova za članstvo. "Ali ostaju pitanja poštovanja prava, usklađivanja zakona i mnoga druga. Ako imate ekonomsku regionalnu saradnju, to je značajno ne samo za region već i za celu Evropu. Međutim, prvo bi se trebalo pozabaviti taksama koje je Kosovo nedavno uvelo Srbiji", rekao je Šreder.

"Dobra saradnja sa Rusijom"

Predsednik Vučić je ukazao da Srbija dobro sarađuje sa Rusijom i da želi da obezbedi dovoljno gasa za svoje građane. Vučić je rekao da je jednom posetio ruskog predsednika Vladimira Putina u njegovoj kući.

"Imamo odlične kontakte i dobro sarađujemo. Kada sarađujemo s Rusijom, naš interes je da imamo gasovod, da imamo dovoljno gasa za naše građane, jer kako ćemo drugačije kada se 'zavrne slavina' preko Ukrajine", rekao je predsednik.

Bivši nemački kancelar je rekao da je Rusija svakako dobar partner. "Istorijski postoje veoma pozitivne veze između Srbije i Rusije. Ako pogledamo SAD, oni imaju svoju agendu i trenutno su se okrenuli Kini. Rusija je svakako dobar partner, kada je reč o gasovodu i svemu ostalom", rekao je Šreder.

Organizator konferencije Rolf Dobeli je, najavljujući ovaj razgovor, rekao da učestvuju "tri geopolitička mastermajnda" – Vučić, Šreder i direktor "Ringijera" Mark Valder.

Istakao je da ne treba zaboraviti da su pre 20 godina Beograd i Srbija bombardovani i da je to imalo veliki uticaj na zemlju.

Takođe, zemlja se nalazi između Istoka i Zapada, i zato je jako teško njom upravljati, dodao je Dobeli. "Ali srpska vlada je stupila u kontakt sa nama i mi smo se zaljubili u Srbiju i Beograd", rekao je Dobeli najavljujući razgovor o geopolitici, uz jedan zabavan klip.

Inače, zvanični program je počeo emitovanjem kratkog animiranog filma, nakon čega je osnivač organizacije "World minds" Dobeli pozdravio publiku na srpskom.

Zahvalio je na gostoprimstvu, uz opasku da je "toliko srpskog naučio za sada", i zaslužio aplauz prisutnih.

"Srbija može da bude ključna za digitalnu ekonomiju"

Direktor "Ringijera" Mark Valder izjavio je da bi Srbija mogla da bude ključna tačka regiona u sferi digitalne ekonomije i inovacija.

Valder je pričao kako je došlo do toga da se skup organizuje u Beogradu. "Pre godinu i po dana u Cirihu sam vodio ovu konferenciju i pozvao vašeg predsednika i premijerku. Imao sam razgovor sa njima na bini. Toliko im se dopalo da su nakon toga rekli: Hajde da dovedemo ovaj simpozijum u Srbiju", rekao je Valder.

"Ovo je tipično za Srbiju, da svojim šarmom učini da se 'World Minds' ne održava ni u Berlinu, ni u Barseloni, već u Beogradu. Srbija stalno ide napred, Srbija je inovativna i mislim da je ovo tek početak", naglasio je Valder.

Na pitanje šta kao osnivač inicijative "DigitalSwitzerland" misli o inicijativi "Digitalna Srbija", Valder je rekao da bi Srbija definitivno mogla da bude ključna tačka u ovom regionu kada su digitalna ekonomija i digitalne inovacije u pitanju, kao i digitalno obrazovanje.

Na geopolitičko pitanje kako bi Evropa trebalo da se postavi u ovom teškom trenutku, kada u svetu bukti trgovinski rat između SAD i Kine, ocenio je da Evropa mora da shvati da može opstati jedino ako je jaka.

"A to može samo ako je ujedinjena, a ne razjedinjena. Uskoro će i evropski izbori, vidimo da nacionalisti jačaju i teže da preuzmu Evropski parlament, što je veoma opasno", istakao je Valdner.

"World minds" svake druge godine u Srbiji, prilika za sklapanje posla

Srbija je prva zemlja u svetu, pored Švajcarske, u kojoj se održava konferencija "World minds".

Ubuduće, svake druge godine Srbija će okupljati domaće i svetske vrhunske stručnjake iz oblasti privrede, nauke, kulture i politike.

Maks Rejner iz kompanije "Birdli", jedan od autora simulatora letenja, kaže da oni služe za zabavu, ali i edukaciju. Većina klijenata su, dodao je, iz oblasti zabave, ali se simulatori mogu naći i u muzejima i bioskopima.

Marija Mitrović Dankulov iz "Teslagrama" kaže da oni nanose ljuspice leptirova na fizičke predmete da bi ih zaštitili od falsifikata. Navodi da još uvek nemaju kompaniju, ali traže partnere za razvoj "Teslagram" tehnologije.

U ovu zajednicu ulazi se po pozivu. Ne primaju prijave i mole ljude da ne pokušavaju da ostvare kontakt ako nisu međunarodni naučnici.

Članovi moraju da plate 12.000 franaka godišnje. Za one koji do toga još nisu stigli, današnji događaj bio je prilika za sklapanje posla.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво