Vulin o "Danima kapetana Lešija": Slavljenje teroriste u Bujanovcu

Povodom najave manifestacije "Dani kapetana Lešija", nekadašnjeg komandanta OVPBM, ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da je to teroristička organizacija i da niko ko je bio u njoj ne zaslužuje poštovanje. Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković najavio je reakciju na zakonom propisan način.

Aleksandar Vulin pita šta je potrebno tužilaštvu da reaguje u slučaju manifestacije kojom će se u Bujanovcu tri dana slaviti komandant OVPBM Ridvan Ćazimi, koji je, kako kaže, terorista i dokazani ubica.

Podseća da je nedavno zabranjena projekcija filma "Balkanska međa" u Domu kulture u Bujanovcu i to pod, kako navodi, sramnim obrazloženjem da bi se mogla time uznemiriti osećanja Albanaca u Bujanovcu, a sada, dodaje, u Bujanovcu organizuje se slavljenje teroriste i rukovodstvo opštine ne brine da li će Srbi time biti uznemireni.

Komentarišući najavu obeležavanja "Dana kapetana Lešija" u Bujanovcu, ministar je rekao da je "OVPBM teroristička organizacija, te da niko ko je bio u njoj ne zaslužuje poštovanje.

Osim toga, kako navodi u saopštenju za medije, Srbija se ni u jednom sporazumu nije obavezala da će se uspomena na ubijene teroriste i raspuštenu, poraženu organizaciju slaviti i obeležavati.

"Ne znam šta je potrebno tužilaštvu da reaguje, ali jednom moramo pokazati da slavljenje ubica Srba u Srbiji, jednostavo nije dozvoljeno", zaključio je Vulin.

Stanković: Ne reagovati na manipulacije i laži

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, kaže da su te tri opštine bile i da će ostati sastavi deo teritorije Srbije i najavio reakciju povodom manifestacije "Dani kapetana Lešija" na zakonom propisan način, ukoliko nadležni organi procene da je učinjena povreda zakona.

"Tačno je da postoji nesklad između izjava pojedinih albanskih lidera i njihovog poštovanja zakona Srbije. Lokalni albanski lideri u svakodnevnom radu poštuju zakone naše zemlje i zajedno sa nama rade u korist građana tih opština", navodi Stanković u saopštenju za medije.

Napominje i da su im albanski lideri Edi Rama, Bujar Nišani i Ilir Meta prilikom poseta tim opštinama govorili da sve svoje probleme kao građani naše zemlje rešavaju u okvirima organa Republike Srbije, ali primećuje da "pozivanje na prošlost koju ne dele svi građani ovih opština nije put u budućnost koju želimo da gradimo zajedno".

"Na provokacije, laž i manipilacije nemamo pravo da reagujemo, uvažavajući interese građana Republike Srbije koji nas obavezuju na odgovorno, profesionalno i civilizovano ponašanje", zaključio je Stanković.

Podseća da Koordinaciono telo ima ulogu i obavezu da koordinaiše rad između lokalne samouprave i Vlade Srbije i drugih državnih organa te napominje da to vladino telo nema izvršnu nadležnost koja podrazumeva sankcionisanje nezakonitih i drugih ponašanja.

Takođe, poručuje da je poštovanje zakona obaveza svih njenih građana i da ne može da se tumači kao pritisak i narušavanje prava bilo koje ličnosti bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Prethodno je na zvaničnim stranicama bujanovačke opštine objavljeno da će i ove godine biti održano obeležavanje Dana Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao "kapetan Leši".

Programom je predviđeno održavanje literarnih večeri, fudbalskog turnira, Memorijalne akademije, prenosi portal Bujanovačke.

Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), rekao je da ta institucija nije organizator ovog događaja, ali da će se odazvati pozivu organizatora.

Ćazimi je bio jedan od vođa albanske paravojne formacije, Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB).

Poginuo je u sukobu sa srpskim snagama bezbednosti 24. maja 2001. u okolini Velikog Trnovca.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво