Mustafa i Kurti, dogovor za rušenje kosovske vlade

Predsednici Demokratskog saveza Kosova i pokreta "Samoopredeljenje" Isa Mustafa i Aljbin Kurti složili su se da počnu neophodne pripreme za rušenje aktuelne vlade Ramuša Haradinaja.

Aljbin Kurti je planove objavio na svom Fejsbuk profilu, nakon današnjeg sastanka sa Isom Mustafom u Prištini.

"Danas sam se sreo sa predsednikom DSK Isom Mustafom. Razgovarali smo o političkoj situaciji i inicijativi za glasanje o nepoverenju vladi. Kosovu je potreban ekonomski razvoj, a ne institucionalna korupcija", napisao je Kurti.

Prema njemu, građani žele novo, dobro i pravo upravljanje, a ne loše upravljanje koje povećava javni dug, troši budžet i bankrotira.

"Dogovorili smo se da uradimo neophodne pripreme za rušenje vlade", napisao je Kurti.

Susret predsednika dve najjače opozicione stranke u kosovskoj skupštini usledio je na inicijativu Ise Mustafe, koji je najavio i susret sa Špendom Ahmetijem, predsednikom Socijaldemokratske partije, treće opozicione stranke Albanaca u kosovskom parlamentu.

Sve tri stranke zajedno, sa 56 poslanika, međutim nemaju dovoljan broj od 61 glasa, koliko je potrebno za rušenje vlade.

Srpska lista, takođe u opoziciji, ima 10 poslanika.

Iz "Samoopredeljenja" su najavili da bi neophodnih pet glasova za rušenje vlade mogli da pronađu među poslanicima vladajuće većine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 22. maj 2019, 12:59) - anonymous [neregistrovani]

Srbi pomozite

Sad je prilika da ispravite gresku kojom ste doveli Haradinaja na vlast, i time uveli taksu.
Sad je prilika da ga skinete s vlasti pa makar i ostala taksa do daljeg.

(sreda, 22. maj 2019, 11:55) - anonymous [neregistrovani]

Kako sam i rekao

još kad su uvedene takse. Haradinaj je sebe prikazivao kao heroja, kao jedinog borca protiv države Srbije u kojoj živi, kako bi skupljao političke poene na lokalnoj sceni, priželjkujući pad vlade i izbore. Iz istog razloga, nikome drugom izbori nisu bili u interesu tada, nego su morali da čekaju da se sva ta pompa slegne i da brojni problemi postanu vidljiviji. Sada je. izgleda ocenjeno da je došao taj trenutak, valjda zbog toga što Haradinaj nije uspeo da izazove sukob sa Srbima kakav je priželjkivao. Poslednja prilika i želja očigledno su bili ovi izbori na severu, pa kada se ni tu ništa loše (po Srbe) nije dogodilo počinju ovi dogovori. Naravno, to ne znači odmah rušenje vlade, jer nisu ni oni naivni. Prvo se najavljuju takvi potezi, pa se opipava reakcija javnosti, pazi se šta ljudi žele i kako razmišljaju, pa se prema tome formira predizborna demagogija. Uvek i svuda recept je isti.