Poruka Kvinte koja se nigde ne uklapa

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović smatra da su zemlje Kvnte svojim saopštenjem o izborima na Kosmetu htele da zamagle suštinu i poruku jedinstva koju su Srbi poslali. U razgovoru za RTS podseća da ni komisija, ni oni koji su vršili monitoring, među kojima su bili i strani posmatrači, nisu imali zamerke na izborni proces.

Zemlje Kvinte su u ponedeljak u saopštenju podestile na nalaze Izborne posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi.

Reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić upitavši dokle će da postoje dvostruki aršini, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocenio da se iz saopštenja može zaključiti samo da su neki nezadovoljni što su izbori protekli u miru i redu.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije (MSP) Veljko Odalović smatra da je to pokušaj zemalja Kvinte da zamagle suštinu i poruku koju su Srbi poslali.

"Ovo je pokušaj da se zamagli suština, poruka jedinstva koja je poslata na izborima, na koje su Srbi izašli u znatno većem broju nego na prošlim izborima", rekao je Odalović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ukazuje da su Srbi poslali poruku da veruju Srbiji i srpskim predstavnicima. S druge strane, Odalović ističe da se poruka Kvinte ne uglapa u realnu situaciju.

"Poruka je neprimerena i ni u šta se ne uklapa, ni u sam izborni proces koji je protekao bez problema", naveo je Odalović i dodao da te izbore čak nije ni vodila Srbija, već kosovska Centralna izborna komisija.

Ni komisija, ni oni koji su vršili monitoring, među kojima su bili i strani posmatrači, nisu imali zamerke na izborni proces.

"Niko od njih nije pronašao ni zarez, a ne nešto ozbiljnije da bi prigovorio. Odjednom se Kvinta, izmišljena pre više od 20 godina pojavljuje da bi zamaglila suštinu", rekao je Odalović.

Generalni sekretar MSP-a je istakao da srpska zajednica ima svoj kurs i cilj i da je poslala poruku da pokušaj da se jedinstvo srpske zajednice razbije nije uspeo.

"I prištinski političari i njihovi sponzori gradili su politiku na nejedinstvu Srba", ukazao je Odalović uz napomenu da su srpski predstacbici dobili skoro 22.000 glasova.

Povodom najave sednice parlamenta na kojoj će predsednik Vučić govoriti o Kosovu i Metohiji, Odalović je rekao da bi njoj trebalo da prisustvuje i opozicija,

"U svim odlučujućim trenucima teme su se otvarale u parlamentu. Mi smo 2013. izašli sa dokumentom koji je bio tok svih dijaloga, u svim fazama. Ne treba bežati od toga, to je dobra stvar", zaključio je Odalović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво