Srbija ove godine otvara ambasadu u Gani

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u poseti Gani, najavio je da će ove godine biti otvorena ambasada Srbije u toj afričkoj državi. Dačić je pozvao sve zemlje da sačekaju kraj razgovora Beograda i Prištine, da do tada imaju statusno neutralnu poziciju i tako daju podršku dijalogu.

"Srbija je donela odluku i sastavila budžet, ambasada će biti otvorena ove godine", rekao je Dačić u Akri nakon sastanka sa koleginicom iz Gane Širli Bočvej.

On je dodao da je u toku proces odlučivanja da se imenuje počasni konzul u Akri, Stiv Mavuenjega.

Dačić je podsetio da su u proteklom periodu njegova koleginica iz Gane, kao i predsednik parlamenta i ministarka telekomunikacija te zemlje, boravili u poseti Srbiji, čime su, kaže, stvoreni uslovi za ponovno podizanje niova odnosa dve zemlje kakvi su bili u vreme Tita i Nkrume.

On je ukazao da su problemi, pre svega, nastali zbog toga što je Gana u januaru 2012. godine donela odluku, za Srbiju prilično neočekivano i iznenđujuće, da prizna Kosovo.

Zbog toga je Srbija, iako je bila doneta odluka o otvaranju ambasade, od toga odustala i ta ambasada nikada nije otvorena, podsetio je šef srpske diplomatije.

"To pitanje moramo da prevaziđemo da bismo mogli da ostavarujemo saradnju kakva bi trebalo da bude između dve zemlje", rekao je Dačić i dodao da je zato i doneta ponovo odluka o otvaranu ambasade.

Širli Bočvej je rekla da je Gana započela proceduru za ponovno otvaranje ambasade u Beogradu. "Oni su odlučili da otvore ambasadu u Akri. Mi smo u procesu ponovnog otvaranja naše ambasade u Beogradu, koju smo morali da zatvorimo u jednom trenutku", rekla je Bočvej.

"Zemlje da sačekaju kraj dijaloga"

Ivica Dačić je ranije danas u Akri pozvao sve zemlje da sačekaju kraj razgovora Beograda i Prištine, da do tada imaju statusno neutralnu poziciju i tako daju podršku dijalogu.

"Naša molba za sve je da se ima u vidu da dijalog Beograda i Prištine i dalje traje i da je pitanje očuvanja teritorijalnog integriteta dosta teško pitanje, koje može da zadesi svaku zemlju. Ako se svet rukovodi politikom jednostranih akata, da jedna manjina može da proglasi svoju državu - onda se sve države dovode u opasnost", rekao je Dačić na sastanku sa koleginicom iz Gane Širli Bočvej.

Dačić je dodao da nakon iznošenja rezultata dijaloga u UN, zemlje mogu da odluče da li će poštovati rezultat.

"Time bi se dala podrška dijalogu, jer Priština kaže nije potrebno voditi dijalog kada je po njihovom tvrđenu nezavisnost priznalo 116 zemalja, što je laž", rekao je Dačić i naveo da zbog toga Albanci kažu da nema potrebe da pričaju o kompromisu.

Ministar je podsetio da je u poslednje dve godine 13 zemalja povuklo prizanje, da Kosovo nije uspelo da uđe ni u Interpol, ni Unesko, ni UN, ni brojne druge organizacije

Dačić je poručio da to pitanje odnosa mora da se prevaziđe kako bi Srbija i Gana mogle da nastave saradnju kakva bi trebalo da bude između dve zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво