Poslanici završili rad, sutra glasanje

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a sutra će se izjašnjavati na sednici koja će početi u 10.00 časova o tačkama dnevnog reda Pete redovne sednice u načelu, pojedinostima i celini.

Među tim tačkama su i izmene i dopune Krivičnog zakonika, izmene i dopune o krivičnom postupku, zakon o sprečavanju korupcije, ali i drugi zakonski predlozi.

U toku današnjeg zasedanja poslanici su raspravljali o amandmanima na zakon o sprečavanju korupcije, ali su debatovali i o izmenama Krivičnog zakonika, odnosno o "Tijaninom zakonu", koji je u setu zakona iz pravosuđa izazvao najviše interesovanja.

Jedna od glavnih izmena jeste predviđena kazna doživotnog zatvora, koja će zameniti dosadašnju maksimalnu kaznu od 30, do 40 godina, a koju je predložila Fondacija "Tijana Jurić".

Osim toga, za najsvirepija dela, Tijanin zakon ne predviđa mogućnost uslovnog otpusta, dok za druga teška dela, predviđa mogućnost uslovnog otpusta nakon 27 godina provedenih u zatvoru.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je tokom rasprave o amandmanima na zakon o sprećavanju korupcije da poslanici opozicije suštinski ne bojkotuju rad parlamenta i dodala da je taj bojkot velika politička farsa.

Kako je navela, ti isti poslanici učestvuju i u radu skupštinskih Odbora, kao i u parlamentarnim delegacijama, a podneli su i amandmane na zakone o kojima se diskutuje, međutim nisu se pojavili na sednici, čime pokazuju i da im nije baš stalo do unapređenja zakona u zemlji.

Dodala je da bi možda trebalo razmotriti da se izmeni Poslovnik tako da amandmani koje podnesu poslanici, a ne pojave se na sednici da ih obrazlože, uopšte ne budu razmatrani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се