Kandidati Srpske liste pobedili na vanrednim izborima

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije pobedili su kandidati Srpske liste, osvojivši veći broj glasova. Izlaznost je na ovim izborima bila nešto veća nego na lokalnim izborima 2017. godine. Predsednik Aleksandar Vučić čestitao pobedu Srpskoj listi.

Srpski narod na severu Kosova i Metohije još jednom je nedvosmisleno, i skoro jednoglasno, potvrdio spremnost da odlučno brani svoj opstanak i politička prava, i organsku vezu sa državom Srbijom, rečeno je RTS-u u Srpskoj listi.

Dodaju da je tako propao poziv na bojkot onih u Srbiji koji su hteli da sever Kosmeta gurnu u ruke Albanaca.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je da ne slave pobedu, jer su ovakav rezultat očekivali.

"Slavimo jedinstvo srpskog naroda i našu jaču vezu sa matičnom državom Srbijom", rekao je Rakić u telefonskom razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je tom prilikom poručio da je pobeda Srpske liste potvrda jedinstva.

Više od 90 birača glasalo za Srpsku listu

Za Srpsku listu u severnoj Kosovskoj Mitrovici 2017. godine glasalo je 5.372 birača, a sada 1.765 više, preneo je novinarima Goran Rakić, predsednik Srpske liste koji će ostati na čelu Mitrovice.

Istakao je da nije uspeo bojkot opozicije, s obzirom na to da je Srpska lista u sve četiri opštine osvojila 94,24 odsto glasova.

"Nije uspeo bojkot opozicije koji je želeo da srpski narod gurne u ruke Prištine i da nas ostavi ovde na cedilu. Hvala Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i Vladi Srbije na apelu, jer su oni pozvali srpski narod na jedinstvo, a Srbi na KiM su poslušali apel i pokazali odgovornost", rekao je Rakić.

Pobeda Srpske liste je, kako kaže, odgovor Prištini na anticivilizacijske takse koje su uveli srpskom narodu, na statut koji su doneli o Trepči, na montirani proces protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića.

Kandidat za gradonačelnika opštine Zubin potok Srđan Vulović rekao je da je u tom mestu Srpska lista osvojila 95,45 odsto.

"Danas je bio referendum kom ćemo se carstvu opredeliti, naše carstvo je ovde, naša država je država Srbija. Mi sa ovih prostora nemamo nameru da idemo nigde i mi se osećamo svoj na svome i to mora da shvati i Priština i Brisel i ceo svet. Želim da im poručim da nas ne pritiskaju, jer što nas više pritiskaju, mi ćemo biti sve odlučniji", rekao je Vulović.

Janković: Dostojanstveno odbranjeni srpski interesi

U opštini Zvečan Srpska lista je osvojila 94,2 odsto glasova, što je za 1.402 glasa više nego na prethodnim izborima.

Kandidat za gradonačelnika Zvečana Vučina Janković ocenio je da su Srbi na dostojanstven i demokratski način pokazali kako se brane srpski interesi na KiM.

"Mislim da ću prvi ja da stanem ispred Srpske liste u Zvečanu i potruditi se da opravdam poverenje koje su mi građani dali", rekao je Janković.

Srpska lista je u Leposaviću, prema još nezvaničnim informacijama, osvojila 98 odsto glasova, odnosno oko 7.000 glasova, što je za 2.160 glasova više u odnosu na 2017. godinu.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića Zoran Todić ocenio je da su Srbi pokazali jedinstvo i nisu dozvolili da se ta lista "zbriše sa političke scene", što su, kako kaže, mnogi pokušali da učine.

"Danas su Srbi birali opstanak srpskih opština. Zahvalio bih rukovodstvu države Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je sve ovo vreme uz srpski narod, kao i direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i Vladi Srbije", rekao je Todić novinarima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da je to velika pobeda Srba na KiM, veliki uspeh u borbi za jedinstvo sa državom Srbijom i u borbi za jedinstvo same države Srbije.

Izlaznost 42,42 odsto 

Prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, na današnjim vanrednim izborima glasalo je 24.595 birača (42,42 odsto). To znači da je izlaznost za skoro jedan procenat veća u odnosu na prošle lokalne izbore.

U Kosovskoj Mitrovici je izlaznost bila 38,74 odsto, u Zvečanu 45,17 odsto, Zubinom Potoku 50,74 odsto, a u Leposaviću 41,57 odsto.

Kako javlja dopisnik RTS-a, glasanje je proteklo uglavnom bez problema, a na regularnost nije bilo primedbi.

Kandidate za predsednike opština u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu imali su Srpska lista, Demokratska partija Kosova i Samoopredeljenje.

Kandidati Srpske liste su Goran Rakić u Kosovskoj Mitrovici, Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво