SPO za formiranje evroregiona i više opština

Srpski pokret obnove zalaže se za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije, što, kako navode, podrazumeva stvaranja evroregiona i formiranje većeg broja opština od postojećeg.

"Iniciraćemo izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji, jer je sada najveći deo ingerencija koncentrisan na nivou republike, a to dovodi do smanjivanja broja stanovnika u mnogim delovima Srbije i enormnog uvećanje glavnog grada", rekao je narodni poslanik i zamenik predsednika SPO-a Aleksandar Čotrić na sednici Izvršnog odbora, saopštila je ta stranka.

Istakao je da bi formiranje "evroregiona obezbedilo ujednačen i ravnomeran razvoj svih delova Srbije, a manje opštine omogućile bi efiksasnije, jeftinije, odgovornije i građanima bliže lokalne samouprave".

Čotrić je naveo da "u Srbiji postoje 174 jedinice lokalne samouprave, dok je susedna Mađarska administrativno podeljena na 20 županija i preko tri hiljade jedinica lokalne samouprave.

Španija ima 17 regiona, 50 okruga i blizu deset hiljada opština, a Francuska ima 22 regiona, 101 departman i skoro četrdeset hiljada opština".

Čotrić smatra da bi se stvaranjem većeg broja opština obezbedio ostanak stanovništva u manjim mestima i na selu, i smanjile razlike u stepenu razvoja pojedinih delova države.

Založio se i da postojeći regioni dobiju konkretna ovlašćenja, po uzoru na pokrajine u Austriji ili Nemačkoj.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 22. maj 2019, 07:29) - Ljiljana [neregistrovani]

EU

Nazalost,SPO je usamljen i programski i zahtevom za decentralizacijom Srbije,jer jedino decentrakizacija omogucava sustinske demokratske primene koje omogucavaju put u civilizovano drustvo najbogatijih drzava EU

(sreda, 22. maj 2019, 01:57) - anonymousРале [neregistrovani]

СП9, једини баштиник идеологије Равногорског покрета, генерала Драже Михаиловића!

Удбашких комедијаши, који су спалили Заставу СПО-а на Равној Гори, и уништи лого ове Странке у С. Митровици, немају благе везе, са четнишштвом!!!

(nedelja, 19. maj 2019, 22:59) - Vjekoslav [neregistrovani]

EU

SPO je jedina stranka desnog centra koja iskreno želi evropske vrednosti i pozitivno iskustvo EU u Srbiji.