Linta: Blajburg najveći neonacistički skup u Evropi

U Blajburgu, u Austriji, održana je komemoracija pripadnicima ustaških formacija ubijenim po okončanju Drugog svetskog rata. Prvi put je centralni skup javni, a ne verski događaj i prvi put otkada je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije, nije došao niko od najviših hrvatskih zvaničnika. Iako je jasno da je Blajburg simbol ustaštva ne daje se komemoracija žrtvama i to je najveći neonacistički skup u Evropi, čime je ipak narušen ugled, kaže za RTS predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Početkom marta Austrija je zabranila upotrebu simbola hrvatskog fašističkog ustaškog pokreta i austrijska katolička crkva nije dala dozvolu da se ove godine održi misa u Blajburgu, jer je politički instrumentalizovana.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, predsednik Saveza Srba iz regiona i skupštinskog Odbora za dijasporu Miodrag Linta kaže da pozdravlja odluku koruške katoličke crkve o zabrani održavanja skupa, ali istovremeno i izražava žaljenje što je ipak austrijska vlast na nagovor Hrvatske donela odluku da se skup održi.

"Iako je jasno da je to okupljanje u Blajburgu od dolaska Tuđmana na vlast u Hrvatskoj simbol ustaštva ne daje se komemoracija žrtvama već se izražava tuga zbog propasti nezavisne Hrvatske i to je najveći neonacistički skup u Evropi, čime je ipak narušen ugled i Austrija krši svoje zakone i remeti javni mir", smatra Linta.

Ukazao je da je skandalozna izjava nemačke kancelarke Angele Merkel na mitingu HDZ-a juče u Zagrebu za evropske izbore gde je rekla da se zalaže za Evropu bez nacionalizma, a Hrvatska je jezgro nacionalizma.

"Predsednica Hrvatske je 8. maja otišla u Blajburg na dan oslobođenja Zagreba, a taj dan su proglasili danom spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost čime je zapravo htela reći da su ustaše borci za slobodu hrvatskog naroda", rekao je Linta.

Pre četiri dana je istekao rok da se registruju oni koji žele da glasaju na predstojećim evropskim izborima. To su mogli da urade u ambasadi u Beogradu ili u konzulatu u Subotici.

Srbi iz Hrvatske prvi put će samostalno na izbore i to na dve liste.

"Srbi koji su se registrovali treba da izađi na izvbore i glasaju po svojoj savesti u ambasadi Hrvatske u Beogradu ili Generalnom konzulatu u Subotici", rekao je Linta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво