Zatvorena birališta u četiri opštine na severu KiM

Biračka mesta na vanrednim izborima za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova zatvorena su u 19 sati.

Prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, izlaznost na današnjim izborima bila je za neki procenat veća u odnosu na prošle lokalne izbore.

Glasanje je proteklo uglavnom u redu i do sada nije bilo primedbi na regularnost izbora, javlja dopisnik RTS-a. 

Iz tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici su saopštili da nisu zabeležili nijedan incident na vanrednim izborima. 

Podaci o izlaznosti pokazuju da je u Kosovskoj Mitrovici pravo glasa iskoristilo 38,74 odsto glasača (8.545), u Leposaviću 41,57 odsto (7.550), u Zvečanu 45,71 odsto (4.169) i Zubinom Potoku 50,74 odsto upisanih birača (4.331), saopštio je CIK.

Biračka mesta otvorena su u sedam, a zatvorena su u 19 časova. OEBS je tehnički asistirao prilikom glasanja, a pravo glasa u četiri opštine na severu ima blizu 60.000 birača.

Kandidate za predsednike imaju Srpska lista, Demokratska partija Kosova i pokret Samoopredeljenje.

Kandidati Srpske liste su Goran Rakić u Kosovskoj Mitrovici, Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

Goran Rakić, nakon glasanja, nije želeo da govori da li će srpski kandidati podneti ostavke ukoliko pobede na današnjim izborima, zatraživši najpre da se izborni proces okonča.
 

"Danas je dan odluke za Kosovsku Mitrovicu, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. I svi oni kojima je na srcu i Kopaonik i Banjska i naš sever KiM, svi oni koji žele da sačuvamo srpski karakter treba da znaju da izlaskom na izbore prave bedem u odnosu na nastojanja onih koji bi želeli da zauzmu Kosovo i Metohiju i da zauzmu sever KiM", rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.  

Istakao je da samo slogom, izlaskom i podrškom Srpskoj listi koja je organska veza institucija na severu KiM sa državom Srbijom možemo da ostvarimo taj cilj.

Inače, Đuriću nije odobrena poseta pokrajini na dan izbora, jer kako objašnjavaju u Prištini njegov zahtev nije u skladu sa kriterijumima Briselskog sporazuma.   

Pomoćnik Direktora kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su današnji izbori referendumski, jer na njima srpski narod odlučuje "za" ili "protiv" svog opstanka na KiM. 

Na završnim konvencijama Srpske liste upućen je poziv Srbima da glasaju u nedelju, čime se, kako je rečeno, šalje poruka jedinstva.

Iz Srpske liste navode su izbori nametnuti odlukama centralnih institucija u Prištini, a pošto su predsednici četiri srpske opštine na severu podneli ostavke nakon uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode.

Uprkos tome što taksa još nije ukinuta, predstavnici Srpske liste odlučili su da učestvuju na izborima i da time pokažu da ne odustaju od borbe za prostor na kome žive.

Priština je izbore raspisala pet meseci nakon što su predsednici tih opština podneli ostavke, kao reakciju na uvođenje takse na srpsku robu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво