Vučić: Prestići ćemo mnoge koji su bili ispred nas

Kod Vrle se okupio državni vrh Srbije, diplomatski kor, ali i mnogobrojni građani. Među zvanicama bili su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i makedonski premijer Zoran Zaev. Oni su prisustvovali svečanom otvaranju deonice Koridora 10 kroz Grdelicu. Srbija će se trkati sa svima i prestići mnoge koji su bili daleko ispred nas, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je svima koji su učestvovali i pomogli gradnju poslednje deonice južnog kraka Koridora 10, a pre svega graditeljima sa juga Srbije.

"Reći da kiptim od radosti i ponosa bilo bi rvanje po površini onoga što osećam. Za nešto ovako moćno i lepo što nadilazi naše snove, nemam dovoljno reči", rekao je Vučić.

Predsednik je stoga citirao nobelovca Ivu Andrića: "Jedna velika građevina koja je dugovečna, korisna i lepa, ne menja samo izgled i značaj kraja u kome se nalazi nego ima i duboke veze sa narodom koji se njom služi. Narod preko podviga svojih pojedinaca stvara građevinu na sliku i priliku svojih najdubljih težnji i osobina, a te građevine polagano i stalno utiču na karakter naroda, jer nema slučajnih građevina izdvojenih iz društva i njegovog razvitka".

Naveo je da su ljudi sa juga Srbije izgradili sve ono što generacije pre njih nisu uspele da urade. "Možete da se ponosite onime što ste napravili ne za sebe, već za našu decu i našu budućnost", poručio je predsednik.

Rekao je da ćemo se "trkati sa svima i prestići mnoge koji su bili daleko ispred nas".

"Probudili smo Srbiju, zapošljavamo građane, naterali smo Srbiju da veruje i ponovo voli samu sebe", istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da nema lepše zemlje od Srbije. "Svi mostovi, tuneli, vijadukti što gradimo, ništa nije nimalo slučajno. Mogu da kažem mirno, ovo jesmo mi, jeste Srbija. Nema lepše zemlje od naše Srbije, koju volimo i nema ponosnije zemlje, nema naroda koji može da kaže da toliko uspeva da izgradi i promeni sebe i svoju zemlju, kao mi proteklih godina. Krenuli smo iz minusa, vremena bez vere i nade, ali sa ogromnom željom", rekao je Vučić okupljenima.

Vučić je rekao i da će auto-put smanjiti broj saobraćajnih nesreća, omogućiti lakše isporučivanju dobara, veću zaposlenost, dovesti investitore, zadržati ljude i omogućiti im da se povežu.

"To danas menjamo, povezujemo ljude u Srbiji, da stignu za nekoliko sati bilo gde, da rade zajedno, da se udruže, da smanjujemo daljine i postanemo time veliki", rekao je predsednik.

Predsednik je rekao i da auto-put koji je večeras otvoren nije ništa lošiji od puteva u Nemačkoj i Austriji.

Južnim krakom Koridora 10 ići će svi iz regiona, ali i Evrope. "Putevi su način da zarastu rane, da se prekriju uzroci, da se zaboravi ono ružno i da se otkrije svetlo u svakom pa i u našem, neretko, balkanskom mraku", rekao je Vučić dodajući da je svaki put - put ka miru.

Predsednik je iskoristio priliku da najavi rast plata i penzija i bolji život za jug Srbije.

Panevropskim putem od Salcburga do Soluna

Šef delegacije EU Sem Fabrici zahvalio je svima koji su omogućili da se ovaj projekat sprovede i da se savladaju sve prepreke.

Ukazao je da će južni krak Koridora 10 dovesti investitore ali i povezati region. Istakao je da je ovo poslednji deo tog panevropskog auto-puta od Salcburga do Soluna.

"Putevi uvek vode ljude ka odredištu, verujem da ovaj put vodi Srbiju i čitav region u pravcu EU", istakao je Fabrici.

Okupljenima se obratio i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev koji je rekao da deo Koridora 10 kroz Grdelicu izgleda veličanstveno.

Izrazio je zadovoljstvo što će brzo moći da se stigne od Skoplja do Beograda, za samo tri i po do četiri sata.

Makedonski premijer je najavio da će sa Vučićem raditi na zajedničkom upravljanju granicom na prelazu Preševo-Tabanovce.

Milorad Dodik je rekao da mu je drago što je firma iz Republike Srpske učestvovala u gradnji deonice Koridora 10.

"Ovo integriše Srbiju i region, ovo je nešto što menja čitavu perspektivu našeg naroda, to je nešto što pokazuje da auto-putevima dolaze ljudi, a malim putevima odlaze i to ne treba nikome objašnjavati", poručio je Dodik.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 19. maj 2019, 05:02) - anonymous [neregistrovani]

ura ura ura

Najzad, ovo je nesto cemu je Srbija vekovima tezila, svi smo sanjali put kroz Grdelicu, sada Srbi mogu da kazu da su najzad zavrsili sve sto je vazno i da smo ispunili svoju svrhu, sada smo resili sve svoje probleme, bravo!

(nedelja, 19. maj 2019, 02:00) - anonymous [neregistrovani]

Stvoriti firme

Koje ce na bazi ovog iskustva biti u stanju da samostalno pocev od projektiranja,pa do zavrsno sa postavljanjem saobracajnih znakova bude srpska firma.

(nedelja, 19. maj 2019, 01:28) - Danilo [neregistrovani]

Most

Svaka čast. Most između Bele Crkve i Požarevca bi oživeo i prodrmao uspavane Banat i istočnu Srbiju.

(subota, 18. maj 2019, 22:07) - Mala [neregistrovani]

uspeh

Brzim koracima idemo u bolju buducnost.

(subota, 18. maj 2019, 21:46) - Boza [neregistrovani]

Da

Koridor 10 je zavrsen, sada je najduzi auto-put kroz Srbiju izgradjen do kraja.

(subota, 18. maj 2019, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

I sto je najvaznije......

Autoputevi kroz Srbiju su profitabilni i iz godinu u godinu ce biti sve frekvetniji tako da ce sami sebe otplatiti i jos puniti budzet Srbije.Medjutim,Ima autoputeva u komsiluku,da ne spominjem drzave u kojim se nalaze,koji se koriste samo tri mjeseca u godini i koji su neprofitabilni i koji cak proizvode gubitke jer se od putarina ne mogu ni odrzavati,a gubitci se namiruju iz budzeta.Prodavali su ih pa ih niko nije htio kupiti.
Dakle,Srbija je napravila pun pogodak sa gradnjom ovih autoputeva i znatno povecala svoj BDP.Srecno i cestito.

(subota, 18. maj 2019, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

Uspjeh jeste

Samo .......dali ce tim putevima Srbi dolaziti u Srbiju ili odlaziti kao danas........ta bitka predstoji.....Ajmo sada ekologija korupcija informaticka drzavna uprava...i ono najvaznije...malo morala duhovnosti ..da narod vrati vjeru u sebe.....Srecno!!!