Uoči izbora na Kosmetu

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću sutra su vanredni izbori za predsednike opština.

Za sada nema indicija da bi na Kosmetu moglo da se dogodi nešto što bi narušilo izborni proces, ali stanje na Kosovu je specifično po tome što zna da bude izuzetak od pravila.

Kandidate za predsednike imaju Srpska lista, Demokratska partija Kosova i pokret Samoopredeljenje.

Na predizbornim skupovima predstavnici Srpske liste su zbog vanrednih okolnosti, pozvali birače da odgovore što masovinijim izlaskom.

Sličan poziv biračima uputio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Nadaju se da će braća Peci i Čauši preuzeti vlast umesto Srba u srpskim sredinama. Zato ja kažem sada svima kojima je na srcu i Zvečan i Kosovska Mitrovica, i Zubin Potok i Leposavić i naša prelepa Banjska, Kopaonik, sva blaga koja imamo tamo, treba da znaju da su to izbori na kojima se brani direktno opstanak Srbije i srpskih interesa", rekao je Đurić.

Kandidati Srpske liste su Goran Rakić u Kosovskoj Mitrovici, Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

Marku Đuriću Priština nije odobrila posetu severu Pokrajine. Iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova kažu da zahtev nije stigao tokom radnog dana i da je to pravilo ustanovljeno Briselskim sporazumom.

Biračka mesta će biti otvorena u sedam časova ujutru. OEBS će tehnički asistirati prilikom glasanja, a pravo glasa u četiri opštine na severu ima blizu 60.000 birača.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 18. maj 2019, 20:41) - anonymous [neregistrovani]

Djuric

nije trebao traziti dozvolu za ulazak u Mitrovicu jer je to Juzna Srpska Pokrajina.