Skupština o amandamnima na krivične zakone

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o 44 amandmana na izmene i dopune Krivičnog zakonika kojim se u pravni sistem Srbije uvodi kazna doživotnog zatvora u skladu sa inicijatovom Fondacije "Tijana Jurić". Takođe, na izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku podneta su četiri amandmana, a na Predlog zakona o sprečavanju korupcije 90 amandmana.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta podsetila je da se danas raspravlja o izmenama Krivičnog zakona, rekavši da se o tome ne može razgovarati ni demagoški, ni populistički, kao ni sa "izlivima emocija".

Ocenila je da nije suština izmena Krivičnog zakonika samo u delu koji se odnosi na inicijativu Fondacije "Tijane Jurić", kojom doživotna kazna zamenjuje kaznu od trideset i četrdeset godina zatvora kod svih krivičnih dela kod kojih je propisana.

Najviše polemike u javnosti izazvala je informacija o nemogućnosti uslovnog otpusta. Međutim, za osuđene na doživotni zatvor moguć je uslovni otpust posle izdržanih 27 godina, s tim da postoji izuzetak za nekoliko najsvirepijih krivičnih dela.

Radeta je navela da su radikali predložili da se uslovni otpust razmatra posle 20, a ne 27 godina. "Može i na 30 godina, ali ga mora biti. Moramo da znamo da se osuđenom licu ne uskraćuju ljudska prava osim prava na slobodu kretanja", rekla je Radeta.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić odgovorio je Radeti da ta stranka smatra da broj godina za mogućnost uslovnog otpusta mora da bude veći od 20 godina, odnosno, ukazao je da se naprednjaci slažu sa brojem godina koje je predložilo resorno ministarstvo.

"Postavilo se pitanje kako će se ponašati oni s doživotnom kaznom zatvora bez uslovnog otpusta, da li će to dovesti do nasilnog ponašanja. Najbolji odgovor je dao Igor Jurić - a šta je alternativa?", rekao je Orlić.

Ministarka pravde Nela Kuburović je objasnila da je sada najstroža kazna 30 i 40 godina zatvora i da je za podnošenje zahteva za uslovni otpust neophodno da osuđenik izdrži dve trećine kazne, odnosno 26 godina i osam meseci.

"Ako uvodimo doživotnu kaznu, smatrali smo da taj uslovni otpust ne može biti ispod toga", rekla je Kuburovićeva i istakla da je još 2013. godine donet zakon u vezi s registrom pedofila koji takođe onemogućava uslovni otpust.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović odbacio je kritike da se vlast u ovom slučaju ponaša populistički.

Jovanović je rekao da ubica Tijane Jurić nije ispoljio nikakvu empatiju i da nije pružio izvinjenje roditeljima, niti se odredio pokajnički.

"O čemu mi onda treba da pričamo i šta onda struka zagovara kada je u pitanju nemogućnost izricanja uslovnog otpusta", upitao je Jovanović i istakao da u SAD postoji čak i smrtna kazna, dok recimo u Holandiji i Velikoj Britaniji takođe nema uslovnog otpusta.

broj komentara 0 pošalji komentar