Priština usvojila rezoluciju o "genocidu" Srbije

Kosovska skupština usvojila je rezoluciju o osudi navodnog genocida srpskog režima na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine.

Poslanici kosovske skupštine su sa 79 glasova "za" i bez ijednog protiv usvojili nacrt rezolucije.

Prema onome što se čulo od predlagača, rezolucijom se predlaže da 15. januar bude dan počinjenog genocida na Kosovu.

Traži se osuda ratnih zločina Srbije i reparacija počinjene štete tokom rata.

U okviru rasprave o nacrtu rezolucije, poslanici su, svako iz svog ugla, govorili o događajima tokom 1998. i 1999. godine, a neki su se osvrtali i na navodno stradanje Albanaca tokom vekova.

Pojedini poslanici su, iako su u načelu podržali donošenje rezolucije, istakli da se radi o neobavezujućem dokumentu, koji nema političku i izvršnu snagu.

"Postoji kolizija između rezolucije i platforme o dijalogu, jer se u platformi, koja je neuporedivo jači dokument, ne pominju zločini. Budite sigurni da će rezolucija biti samo dokument poput – pričam ti priče", ocenila je Vjosa Osmani, poslanica Demokratskog saveza Kosova.

"Rasprava i o dokumentovanju navodnih zločina Srbije"

U toku je pauza, a posle nje očekuje se glasanje o formiranju komisije za dokumentovanje navodnih zločina srpske države na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Predsedavajući skupštine Kadri Veselji, kao inicijator, podsetio je da su institucije u Prištini formirane tokom rata. Većinska albanska zajednica, dodao je Veselji, rizikuje da izgubi dokaze o stradanju.

U tom kontekstu, iako zakasnelo, potrebno je formirati komisiju koja će prikupiti i objediniti dokaze, o kako tvrdi, nasilju srpske države.

"Državnoj komisiji je glavni cilj prikupljanje podataka i dokaza o onome što je Srbija učinila na Kosovu, kako bi ti zločini bili adresirani i procesuirani krivično pred našom i međunarodnom pravdom. Komisija ima neograničen mandat. Ubrzo će biti izrađen i usvojen zakon kojim će biti regulisan rad komisije. Cilj je na kraju hapšenje i kažnjavanje zločinaca na osnovu izveštaja komisije", naveo je Veselji.

Veselji kaže da procesuiranje i kažnjavanje kriminalaca pretpostavlja formiranje međunarodnog tribunala. Najavio je formiranje muzeja genocida i memorijalnog centra.

Dešavanjima u kosovskoj skupštini ne prisustvuju srpski poslanici. Poslanici ostalih manjinskih naroda su uglavnom podržali inicijativu za formiranje komisije i izglasavanje nacrta rezolucije.

Na sednici skupštine će se raspravljati i o predlogu još jedne rezolucije, kojom se osuđuje seksualno nasilje prema ženama na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 18. maj 2019, 07:36) - anonymous [neregistrovani]

Ok

Slažem se sa vašim komentarom 100 %. Pozdrav iz Švedske

(petak, 17. maj 2019, 06:10) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Istina je jedini pravi put u istinski, pravedan i dugotrajan mir.
Svaka nevino pala zrtva zasluzuje pravdu a isto tako i svaki zlocin zasluzuje kaznu.
Nek se uradi SVE i sa SVIH strana, da bi se doslo do kompletne istine.
Pozdrav

(petak, 17. maj 2019, 03:48) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

To nije ni prvi ni poslednji "genocid". Oni su svojim "genocidom" omalovazili sve druge genocide. Sa ovim su pokazali da su totalno neozbiljni. Mora da im je Ugljenisani bio savetnik.

(četvrtak, 16. maj 2019, 23:41) - anonymous [neregistrovani]

ne razumem

Sta jos Srbija ceka pa ne uvodi kontra mere?Pa mi njih mozemo ekonomski da sahranimo u roku od 72 sata. Da zabranimo tj takodje da uvedemo takse za svako vozilo sa robom koje je namenjeno Kosovskom trzistu, da svako vozilo sa Kosovskim tablicama koje udje na teritoriju Srbije iskljucimo iz saobracaja, a svakom licu sa tkz Kosovskim pasosem ne dozvolimo ulaz i prolaz kroz Srpsku teritoriju.

(četvrtak, 16. maj 2019, 22:09) - milan [neregistrovani]

Veliko čudo!

Pa svak može da usvaja sve moguće rezolucije o bilo čemu
pa i o svojoj vlastitoj gluposti.

(četvrtak, 16. maj 2019, 21:32) - Воронцов [neregistrovani]

Албански политичари и не знају шта значи та реч геноцид

Свако ко то зна може им се само смејати. ( Како не осетити мучнину према посланицима који изгласају такве глупости ?)