Na sednici grada Beograda važne odluke za bolji život građana

Na dnevnom redu sednice Skupštine grada Beograda nalazi se oko 50 tačaka i pred odbornicima će se naći mnoge važne odluke koje se odnose na poboljšanje života Beograđana, navodi zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Među njima su, naveo je za Goran Vesić za Tanjug, odluke o usvajanju urbanističkih planova, izmena Odluke o komunalnom redu koja će omogućiti da bahati vozači koji se parkiraju na tramvajskim šinama, pešačkom prelazu, u parkovima i pešačkim zonama plaćaju pet puta veću kaznu, kao i odluka koja će omogućiti da se, kada su niske temperature, uključi grejanje iako nije grejna sezona.

"Imaćemo 12 odluka o usvajanju urbanističkih planova. Takođe, donosimo mnogo odluka o tome da pokrećemo nove urbanističke planove, što je veoma važno. Trenutno je urbanističkim planovima pokriveno više od 65 odsto teritorije Beograda, a pre pet godina to je bilo negde oko 35 odsto", rekao je Vesić.

Dodaje da su urbanistički planovi ključni za dalji razvoj Beograda.

Naveo je da su od urbanističkih planova koji će danas biti usvojeni tri najvažnija, a prvi je plan za park „Ušće", čime će se, pojasnio je, regulisati svi sadržaji koji će se nalaziti u tom parku.

"Park ‘Ušće' smo proteklih godina potpuno rekonstruisali. Ranije, to je bila samo jedna neuređena zelena površina, a sada park sa mnogo sadržaja. Sada ćemo definisati nove sadržaje koji se tiču kulture i sporta i rešićemo problem bespravnih objekata koji se nalaze u samom parku, odnosno oni će morati da budu uklonjeni čime će park „Ušće" konačno biti uređen kako treba", rekao je zamenik gradonačelnika.

Osim toga, dodao je, biće usvojen i plan za tunel Sava–Dunav, odnosno tunel koji povezuje Karađorđevu ulicu i Bulevar despota Stefana. Taj tunel će, pojasnio je Vesić, smanjiti saobraćaj u centru grada za oko 12 odsto, zagađenost u centru grada za oko deset odsto i omogućiti da se potpuno rastereti saobraćaj u gradu.

Dodaje i da će biti usvojen plan koji se odnosi na izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Velikom Selu.

"Jedna trećina Beograda nema kanalizaciju i sva kanalizacija grada ide direktno u Savu i Dunav. Mi moramo da uradimo pet fabrika za preradu otpadnih voda, a ona koja će biti u Velikom Selu je najveća i pokriva oko milion i po stanovnika. Usvajanjem ovog plana omogućićemo da počne da se realizuje taj veliki projekat", istakao je zamenik gradonačelnika.

Set odluka za zaštitu kulturno-istorijskih celina

Po oceni zamenik gradonačelnika Beograda set odluka o komunalnoj inspekciji, postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na teritoriji Grada, postavljanju bašti... na teritoriji Grada i o promeni osnivačkog akta JP "Beogradska tvrđava" je prvi korak ka zaštiti kulturno-istorijskih celina koje postoje u glavnom gradu Srbije.

Vesić je podsetio da u ovom trenutku postoji sedam kulturno-istorijskih celina u Beogradu, Dositejev licej, Knez Mihailove ulice, Topčider, Kosančićev venac, Skadarlija, kao i staro jezgro Zemuna i Gročanska čaršija i da se setom odluka koje su danas donete čini prvi korak ka njihovoj zaštiti.

" Svi bismo želeli da one budu zaštićene, bolje očuvane, da se tu ne postavljaju bašte, montažni objekti onako kako kome padne na pamet, da bude urađeno u skladu sa našim projektom koji propisuje kako bašte mogu da budu postavljene, da se fasade urede, da se ne stavljaju reklame kako kome pada na pamet", rekao je zamenik gradonačelnika obraćajući se odbornicima na sednici u Skupštini Grada.

Istakao je da upravo zato pet kulturno-istorijskih celina Dositejev licej, područje Knez Mihailove ulice, Topčider, Kosančićev venac, Skadarlija, kao i u budućnosti Svetosavski plato koji uživa u ovom trenutku status prethodne zaštite i u procesu je za proglašenje kulturno-istorijskog spomenika, donošenjem setom odluka biće stavljene pod nadležnost "Beogradske tvrđave".

"Tako će to preduzeće, koje se bavi zaštitom tvrđave, moći da vodi računa o tome kako da očuvamo ove naše kulturno-istorijske celine", rekao je Vesić.

Na ovaj način ćemo ih zaštiti, a suština je da se tih pet kulturno-istorijskih celina i šesta u budućnosti, kaže Vesić, stave pod nadležnost Beogradske tvrđave, koja će voditi računa o tome kakve bašte mogu da se postavljaju, kakvi suncobrani, gde smeju da se postave bašte, gde treba da se urade fasade, kakve reklame mogu da budu.

Na taj način će one biti očuvane, uređene i to onako kako zaslužuju, ne samo zbog turista koji dolaze u grad, već i zbog nas Beograđana koji imamo obavezu da čuvamo ono što su naše kulturno-istorijske celine. Nemamo ih puno, ali hajde da ono što imamo sačuvamo", rekao je zamenik gradonačelnika.

Odluke o komunalnom redu i isporuci toplotne energije

Na dnevnom redu će se, naveo je, naći i izmena Odluke o komunalnom redu koja će omogućiti da bahati vozači koji se parkiraju na tramvajskim šinama, pešačkom prelazu, u parkovima i pešačkim zonama plaćaju kaznu od 25.000 dinara, što je pet puta veća kazna nego do sada.

Pred odbornicima će se naći i izmena Odluke o isporuci toplotne energije.

"Ta izmena će omogućiti da Grad Beograd u periodu kada nije grejna sezona, od maja do oktobra, ukoliko je temperatura niža, kao što je bio slučaj prethodnih dana, može da donese odluku da se uključi grejanje ukoliko remonti nisu u toku", pojasnio je Vesić.

Dodaje da će Direkcija za građevinsko zemljište, na osnovu novih odluka, dobiti mogućnost da prodaje ne samo cele parcele već i delove parcela.

Ističe da je jedna od najvažnijih odluka koja će biti na dnevnom redu plan šljunkara.

"Građani koji žive pored reka znaju da se šljunkare u Beogradu pojavljuju kako kome padne na pamet. To je bila potpuno neuređena oblast. Niko ništa nije plaćao gradu, svako je radio šta je hteo", rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da će na današnjoj sednici biti usvojen plan šljunkara.

Istakao je da će se tačno znati gde mogu da budu šljunkare, pod kojim uslovima, šta sve moraju da ispune, kakvu ekološku zaštitu i zaštitu kada je u pitanju obala.

"U toj oblasti više neće vladati nered", naglasio je Vesić i dodao da su na dnevnom redu i mnoge druge tačke, među kojima je i izbor novih direktora.

Dodaje da je ovo još jedna od sednica na kojoj će se doneti odluke koje poboljšavaju život građana i dodao da se nada da će opozicija prisustvovati današnjoj sednici jer "ako su naši politički protivnici, ne treba da budu protivnici boljeg života Beograđana i razvoja Beograda".

"Posao odbornika je da prisustvuje sednici, da zastupa građane koji su glasali za svakog od nas i nadam se da će oni doći na ovu sednicu i sučeliti sa nama ideje, a ne da nude samo napade na radnike, da prekidaju radove i pokušavaju da zaustavi svaki razvoj Beograda", rekao je zamenik gradonačelnika.

Ocenjuje da je Skupština grada mesto gde treba da se priča.

"Tako da verujem da će, kada su ovako važne tačke na dnevnom redu, odbornici opozicije, koji inače redovno primaju platu, a ne dolaze na sednice, ovaj put shvatiti da im je mesto u Skupštini grada", zaključio je Vesić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво