Rasprava o finansijskim ugovorima

Skupština Srbije nastavila je rad raspravom o potvrđivanju više finansijskih ugovora, među kojima je onaj o zajmu za kredit za izgradnju dela auto-puta na deonici Preljina-Požega.

Reč je o 445 miliona dolara zajma od kineske Eksport-import banke.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje ugovora o zajmy za kredit za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica.

Taj ugovor o modernizaciji železnice podrazumeva kredit u maksimalnom iznosu od oko skoro milijardu dolara.

Ugovore je obrazložio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Poslanička pitanja 

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj pitao je ministra spoljnih poslova Ivicu Daćiča da li je tačno da je Vlada Srbije angažovala kompaniju da lobira da se u Sjedinjenim Američkim Državama promeni stav o Kosovu i Metohiji.

Šešelj je u delu sednice na kojoj poslanici postavljaju pitanja naveo da se takva informacija nedavno pojavila, te upitao da li vlada smatra da neko može da utiče ili da plati na to da se promeni stav SAD koje su sponzorisale nezavisnost KiM.

On se osvrnuo i na izjavu amerićkog ambasadora Kajla Skota koji je kritikovao pojavljivanje generala Vladimira Lazarevića u "Besmrtnom puku" povodom Dana pobede u Nišu.  

Šešelj je pitao Vladu Srbije kakve je diplomatske mere preduzela da se Skotu stavi do znanja da ne može tako da se ponaša prema zemlji domaćinu i "da nije njegovo da komentariše događaje".

Poslanik poslaničke grupe SNS-a Miodrag Linta rekao je da pri izradi Nacrta zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, koji je pripremilo Ministarstvo za rad, nije prihvaćen zahtev da se svim pripadnicima Vojske Republike Srpske Krajine prizna ratni staž od 1990. do 1995. godine u dvostrukom trajanju.

Prema njegovim rečima, u zakon bi trebalo da se unese ova odredba zato što je država priznala svim oficirima, podoficirima i civilnim licima koji su bili u službi JNA ratni staž za čitavo vreme trajanja rata u dvostrukom trajanju.

Posle postavljanja pitanja poslanici su nastavili razmatranje više međunarodnih finansijskih sporazuma i ugovora.

broj komentara 0 pošalji komentar