Dačić sa predsednikom Madagaskara o unapređenju odnosa dve zemlje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boravi u zvaničnoj poseti Republici Madagaskar. Šef srpske diplomatije se u Antananarivu susreo sa predsednik Madagaskara Andri Radžoelinom i visokim zvaničnicima te zemlje, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednik Madagaskara Andri Radžoelina ponovo je potvrdio podršku teritorijalnoj celovitosti Srbije, saopštilo je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

U razgovoru sa Ivicom Dačićem u Antananarivu, Radžoelin je istakao da je njegova zemlja, upravo u želji da sa Srbijom razvija odlične odnose, prošle godine povukla ranije dato priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. države Kosovo.

Dačić je zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i čestitao Radžoelini pobedu na izborima, poželevši mu uspeha u reformskom procesu koji je pokrenuo.

Sagovornici su se saglasili da postoji veliki potencijal za izgradnju partnerstva između Srbije i Madagaskara, koje vezuju decenije poverenja i prijateljstva, kao i da boravak ministra Dačića na Madagaskaru predstavlja početak na putu dugoročne saradnje, dodaje se u saopštenju MSP-a.

Memorandum o saradnji Srbije i Madagaskara

Tokom posete Madagaskaru Dačić je imao odvojene susrete i sa ministrom ekonomije, finansija Randrijamandrato Rišarom, ministarkom industrije, turizma i zanatstva Rakotamalalom Lantoso, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Frank Mišelom Naina Andrijancitohainom, navodi se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije je sa sagovornicima razmotrio stanje bilateralnih odnosa Srbije i Madagaskara, kao i modalitete unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova, dva ministra su potpisala Memorandum o saradnji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva inostranih poslova Republike Madagaskar.

"Moja poseta Madagaskaru je u cilju unapređenja naših odnosa i razvoja bilateralne saradnje. Srbija je naslednica Jugoslavije i mi iz tog vremena, iz vremena predsednika Tita, koji je bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih zemlja, imamo izuzetnu saradnju sa Madagaskarom", istakao je Dačić.

Dodao je da pokušava da obnovi tu saradnju sa brojnim zemljama Afrike i da je u skladu sa tim ovo njegova druga poseta Madagaskaru.

Šef srpske diplomatije je naveo da će se formirati Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju.

"Očekujemo da se razmene i posete naših biznismena. U oblasti obrazovanja Srbija će ponuditi stipendije za studente sa Madagaskara. Takođe, Srbija će pomoći Madagaskaru i u oblastima medicine i farmacije, budući da imamo izuzetno uspešne institute koje se bave proizvodnjom vakcina", rekao je Dačić.

Dodaje da očekuje uzvratnu posetu ministra spoljnih poslova Madagaskara, ali i na jesen posetu novog predsednika te zemlje.

"Srbija je iskreni prijatelj Madagaskara i sa tom politikom ćemo nastaviti", zaključio je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво