Mijatović: Uskladiti zakon o doživotnoj kazni sa Evropskom poveljom

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je Srbiju da osigura da Nacrt zakona o doživotnoj kazni bude u skladu sa Evropskom konvencijom za ljudska prava.

U pismu ministarki pravde Neli Kuburović, Mijatovićeva poziva srpske vlasti da ponovo razmotre Nacrt zakona kojim se uvodi doživotna kazna, bez mogućnosti uslovnog otpusta za lica osuđena za neke od najtežih zločina, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Mijatovićeva podseća da Evropska konvencija za ljudska prava, koja je obavezujuća za Srbiju kao članicu Saveta Evrope, ne zabranjuje uvođenje doživotne kazne za naročito teške zločine kao što je ubistvo.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, međutim, dodaje da bi doživotna kazna bila u skladu sa tom konvencijom, mora da postoji mogućnost njenog smanjivanja, odnosno mora da postoje izgledi da zatvorenik bude pušten na slobodu i mogućnost revizije kazne.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 15. maj 2019, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

I to su ti evropski standardi?

Odmah da kazem da Srbija ne treba da se trudi oko ispunjavanja ovih "standarda" ili "preporuka". Ovo nije way to go nego put u propast.

(sreda, 15. maj 2019, 11:54) - anonymous [neregistrovani]

Ma naravno...

To je sada neka moda na zapadu...kriminalci uživaju prava a za žrtve niko ne pita...