Amerikanci ponovo kritikuju Prištinu: Ratnim zločincima nije mesto u vladi

Ambasada SAD u Prištini izrazila je zabrinutost zbog odluka prištinske vlade o zapošljavanju nekvalifikovanih kadrova na pozicijama u izvršnoj vlasti kao i zbog imenovanja na vodeće pozicije pojedinaca osuđenih za ratne zločine i onih koji su pravosnažno osuđeni za teške i kriminalne radnje.

Ambasador Filip Kosnet ranije je poručio da osuđenicima za ratne zločine nije mesto u kosovskoj vladi, te da pojedinci na visokim pozicijama treba da budu kalifikovani za posao koji rade i da imaju adekvatno fakultetsko obrazovanje, prenosi Gazeta Ekspres.

"Imenovanje ovih nekvalifikovanih pojedinaca podriva javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišavajući zemlju mogućnosti da ima kompetentne, imenovane i kvalifikovane pojedince za obavljanje vladinih poslova i sramota su za žrtve zločina iz prošlosti", navodi se u saopštenju.

Sve to sprečava napredak Kosova u izgradnji internacionalizma koji će ga "učiniti poželjnim partnerom za druge zemlje i ojačati poziciju protivnika koji tvrde da Kosovo nije posvećeno vladavini prava", navode iz Ambasade SAD i dodaju da osobe koje su umešane u teške zločine treba zauvek da budu sklonjene sa značajnih pozicija.

Ambasada SAD je pozvala građane i kosovske lidere da razmisle o tome kakve osobe Priština želi da pokaže svetu.

"Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje i da zaustave i preokrenu ovaj trend imenovanja pojedinaca, od kojih je neke ambasada već prozvala po imenu čiji izbor izgleda vodi do kratkoročnih političkih ciljeva, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibiliteta države", navode iz Ambasade SAD.

Ovo nije prva reakcija Ambasada SAD na regrutovanje optuženih pojedinaca na visoke pozicije u prištinskoj vladi, podseća Ekspres.

Ambasador Kosnet reagovao je na svom Fesjbuk nalogu neposredno po objavljivanju informacije kada je Sulejman Seljimi imenovan za savetnika premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja, kao i na imenovanje Nasera Šalje na mesto direktora kosovske Agencije za privatizaciju.

"Osuđenim ratnim zločincima nema mesta u kosovskoj vladi. Lideri svih stranaka moraju okončati podršku takvim pojedinaca. Takva podrška baca sumnju na posvećenost Kosova vladavini prava", napisao je Kosnet i dodao da mu je drago da što postoje različite zajednica koje govore jednim glasom o tom problemu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво