Uvođenje takse nije donelo nikavu korist ekonomiji Kosova

Uvođenje poreza od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH nije donelo nikakvu korist Kosovu, rezultati su analize Instituta GAP u Prištini. Uvoz iz Srbije za pet meseci smanjio se za 88 odsto, odnosno za 160 miliona evra, dok je uvoz iz BiH pao za 83 odsto, odnosno za 24 miliona evra. Najveći profit ostvarili Slovenija, Izrael i Turska, koji su imali ogroman rast izvoza na Kosovu, navodi se u izveštaju.

Institut GAP je predstavio izveštaj "Kakav efekat ima taksa od 100 odsto na ekonomiju Kosova". Berat Tači sa tog instituta naveo je da na Kosovu nije zabeležen ekonomski rast, prenosi RTK2.

"Uvođenje poreza nije dobro osmišljeno, jer nije bilo preliminarne analize o tome kakav će biti efekat tog poreza. Podaci ne pokazuju ubrzani rast prerađivačke industrije na Kosovu, bilo u smislu obima proizvodnje ili stvaranja novih radnih mesta. Kosovo nije videlo nikakvu korist od uvođenje poreza od 100 odsto", rekao je Berat Tači.

Tači je dodao da Kosovo treba da nastoji da ponovo pregovara o CEFTA sporazumu.

"Kosovo nije prekršilo sporazum CEFTA jer je Srbija ugrozila bezbednost Kosova. Ne možemo se povući iz CEFTA-e kao država jer je ona deo SSP-a. Kosovo bi trebalo da traži ponovno pregovaranje o CEFTA sporazumu sa drugim državama članicama, jer to ne mogu da urade samostalno", istakao je Tači.

Bljend Hiseni iz Instituta kaže da je pet meseci nakon uvođenja poreza, uvoz iz Srbije pao za 88 odsto i da je izvoz sa Kosova nastavio da raste. Ono što je zabeleženo jeste i povećanje cena domaćih proizvoda.

"Ukupni uvoz je nastavio da raste. Još uvek postoje sumnje da proizvodi iz Bosne i Srbije nastavljaju da ulaze na Kosovo preko zemalja u regionu. Istraživanja pokazuju da porez od 100 odsto nije dao nikakvog efekta na izvoz. Ono što je zabeleženo jeste i povećanje cena domaćih proizvoda. Glavni profiteri su zemlje koje su povećale uvoz svojih proizvoda na Kosovu, a to su Slovenija, Izrael, Albanija i Turska", izjavio je Bljen Hiseni iz Instituta.

Imajući u vidu ove analize, iz Instituta Gap poručuju da bi održavanje takse na duže vreme moglo imati uticaja na povećanje siromaštva na Kosovu zbog rasta cena. 

Kosovo je 21. novembra uvelo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво