Mihajlović: Nismo menjali zakone zbog gondole

Izmene nekoliko zakona koje je nedavno usvojila Skupština Srbije nemaju nikakve veze sa izgradnjom gondole u Beogradu, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je nakon obilska radova na izgradnji mosta kod Ostružnice rekla da "nijedan od zakona koji je izmenjen nedavno u parlamentu nema nikakve veze sa upodobljavanjem izgradnji gondole".

Navela je da Zakon o planiranju i izgradnji treba da omogući da se veliki infrastrukturni projekti koji su od javnog interesa rade brže, pre svega vezano za proces eksproprijacije.

"Što se tiče same gondole, Ministarstvo je u obavezi da izda građevinsku dozvolu za pripremne radove u skladu sa svim onim što zakon nalaže, u tom smislu ništa nije promenjeno u zakonu. Mi bismo prekršili zakon da, recimo, tu građevinsku dozvolu za pripremne radove nismo izdali", kaže Mihajlović.

Sve je, dodaje, urađeno u skladu sa zakonom i u skladu sa planskim aktima Beograda.

Navela je da je Zakon o žičarama izmenjen da bi se uskladio sa sa evropskim standardima.

Upitana kako komentariše dolazak delegacije evropske organizacije "Evropa nostra" koja je izrazila veliku zabrinutost i čak najavila da Beogradska tvrđava može da se nađe na listi sedam najugroženijih objekata kulturnog nasleđa u Evropi upravo zbog izgradnje gondole, Mihajlović kaže da je delegacija tražila sastanak sa predstavnicima ministratsva.

"Mi ćemo se sa njima sigurno sasatati. Potpuno je normalno da svi koji su zainteresovani mogu da dođu u Vladu i Grad Beograd i da iskažu svako svoje interesovanje, ne samo oni nego bilo ko drugi i da dobiju sve informacije vezano za planske akte i zakone", rekla je Mihajlović.

Asistencija policije neophodna za rušenje nelegalnih objekata

Na pitanje da li se odustalo od rušenja nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, Mihajlović je rekla da je ministarstvo izdalo rešenje za njegovo rušenje i ponovila da je asistencija policije neophodna za rušenje bilo kog nelegalnog objekta.

"Ni od čega nismo odustali. Mi smo izdali potrebna akta. Kada je jedanput izdato rešenje o rušenje to rešenje postoji, nema drugog, trećeg, petog, povlačenja", kaže Mihajlović.

Navela je da asistencija policije neophodna za svaku vrstu rušenja nelegalnog objekta, bilo da je reč o maloj ili velikoj kući, bilo je da je nelegalni objekata na planini ili u gradu.

"Uvek se radi uz asistenciju policije, kad je budemo dobili mi ćemo sruštiti", navela je ministarka i dodala da što se tiče njenog ministarstva, svi nelegalno izgrađeni objekti u parkovima prirode moraju i treba da budu uklonjeni.

Na pitanje o nelegalnim vikendice na Savskom nasipu, Mihajlović je rekla da je to pitanje u nadležnosti Grada Beograda.

"Očekujem da reaguju, ne mogu da budu svakako legalizovane. Sve što se nalazi na nasipima ne može da bude legalizovano", rekla je Mihajlović i naglasila da je to sve zbog bezbednosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво