Simić: Nacrt rezolucije Prištine korak protiv dijaloga

Slavko Simić, član Srpske liste navodi za RTS da je predlog rezolucije kojom Priština optužuje Srbiju za genocid korak protiv dijaloga i protiv normalizacije odnosa. Izostanak reakcije Međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini ističući da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

Slavko Simić, član Srpske liste navodi za RTS da je nacrt rezolucije još jedan agresivni potez koji se priprema protiv Beograda i srpskog naroda.

"Njihov plan je vrlo jasan. Nakon što se u kosovskoj skupštini usvoji nacrt rezolucije poslanici će verovatno pokrenuti inicijativu da se usvoji određen zakon kako bi obezbedili mehanizme da se ova rezolucija i oživi. Svaka moguća agresivna inicijativa, svaki mogući agresivni potez priprema se i upotrebljava se protiv Beograda i srpskog naroda", ističe Simić.

Ocenjuje da ovakav kontinuirani političko-institucionalni pristup Prištine ne doprinosi poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca već kako kaže, potkopava ionako zahlađene odnose Beograda i Prištine.

"Potkopava dijalog i potkopava već krhku bezbednosnu i političku situaciju na prostoru Kosova i Metohije", objašnjava Simić.

Govoreći o inicijativi za formiranje Međunarodnog tribunala protiv Srbije za navodne zločine počinjene na KiM koji inicira i pokreće predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji navodi da Priština nema pravo da formira Međunarodni krivični sud.

"Jedino što Priština može u ovom trenutku je da unutar svojih institucija formira specijalni sud , specijalno odeljenje za ratne zločine koje ne bi imalo nikakvog kredibiliteta", navodi Simić.

Ističe da je Srbija pravna država i da kroz Srbiju ne šetaju kriminalci, kao što u Prištini pokušavaju da predstave albanski politički lideri.

"Srbija je pravna država, za Srbiju je vladavna prava imperativ i kroz Srbiju se ne šetaju zločinci. Srbija ne štiti kriminalce i ne štiti zločince a drugi neka preispitaju svoje dvorište i neke vide da li je ista takva situacija i kod njih", poručio je Simić. 

Izostanak reakcije Međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini ističući da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

"Iza svake ideje, iza svake inicijative stoji neko iz Međunarodne zajednice tako da verovatno postoji neki politički mig za sve ovo što se dešava u poslednjih nekoliko dana. Ne rešavaju se čak ni neke bitne teme. Niko neće i ne želi bolje odnose između Srba i Albanaca", ocenjuje Simić. 

Dodaje da bi želeo da dočeka u narednom periodu da poslanici kosovske skupštine pokrenu inicijativu za formiranje odbora za pomirenje. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво