Vučić: Igramo na ivici žice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je "apsolutno licemerje" to što oni koji su ga napadali zbog njegovog plana za Kosovo i Metohiju i odbacivali taj plan, sada tvrde da nisu ni znali za taj plan. Vučić ocenjuje da će Kosovo u budućnosti dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji, ali ne zato što će on da ga prizna, već zato što nije prošlo rešenje koje je on nudio.

Aleksandar Vučić je, u izjavi za TV Pink, ukazao da se sada vidi sveukupno licemerje, kada kažu da nisu ni čuli šta je sadržaj predloga.

"Što ste ga onda napadali od prvog momenta? Pa glavu ste mi otkinuli, a niste ni čuli o čemu se radi. Pošto ne znate kako da me kritikujete, onda sada kada kažem da je propao taj predlog, kažete da niste ništa ni čuli o njemu. Što ste ga napadali i rušili sve, a niste ni hteli da čujete", poručio je Vučić.

Podsetio je da su svi slojevi društva bili pozvani na dijalog, da su mnogi govorili, od kojih su neki hteli podelu, neki zamrznuti konflikt, ali opozicija, osim što je bila protiv svega, ništa nije rekla.

"Nisu ni čuli predlog a razapinjali su me na krst, napadali. To je nešto što je za mene potpuno nelogično. Suština je da moramo da budemo ozbiljni i odgovorni", poručio je predsednik.

Vučić je ukazao da su Albanci napravili nekoliko bitnih grešaka, ali da i zbog njih ne možemo reći da će narodu biti bolje.

"Ne smemo da pravimo te greške. Nisam smeo i želeo na bilo koji način da okrenemo leđa Angeli Merkel i Emanuelu Makronu posle izvanrednih susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom i Rusije Vladimirom Putinom. Suviše smo mali da možemo tako da se ponašamo. Ako ste neodgovorni kao oni da mislite da možete da se silite, to je loš potez. Moramo kao na ivici žice da vodimo računa o svojim interesima, ali isto tako da budemo racionalni i odgovorni", objasnio je Vučić.

"Nema moralnog olakšanja" 

Vučić je rekao da danas dobro razume da ono što je nudio nije moglo da prođe zbog strahovitog pritiska nekih zemalja, njihovih obaveštajnih službi, koje su pokrenule sve svoje agenture po raznim zemljama, kako političke, tako i medijske, da rade a priori protiv takvih rešenja.

Išli su ogromnom snagom da sve to sruše, podvukao je predsednik.

"Šta je rešenje sada, osim što će Kosovo i Metohija, ne mojom voljom ili što sam ja priznao, dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji. Pa ću da pitam mnoge stručnjake koji su protestovali što ste to radili? Kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost? Što ste ometali mogućnost da Srbija izvuče nešto za svoj narod?", upitao je Vučić.

Rekao je da to ne donosi njemu nikakvu vrstu moralnog olakšanja, i dodao da se ne oseća dobro, jer je sav svoj politički život posvetio ozbiljnom rešavanju problema.

"Haj tek" fabrika u Srbiji, u utorak objava o tome

Predsednik je rekao da će u utorak zajedno sa važnim evropskim investitorom imati veliku objavu o novoj investiciji u Srbiji, a reč je o fabrici najviše tehnologije.

"Tu će biti zaposleni i plaćeni veoma dobro inženjeri, naši najškolovaniji ljudi", rekao je Vučić za TV Pink.

On je dodao da će ta fabrika biti u blizini Beograda, južnom Banatu ili Sremu.

"Mislim da je Pančevo i okolina Pančeva za njih idealno mesto. Govorićemo o tome u utorak. Mnogo sam radostan zbog toga, jer će to pokazati Evropi i svetu da možemo da radimo najfiniju tehnologiju, a ne ono što bi zahtevalo nikakvo znanje i samo radnu snagu. To će promeniti poziciju Srbije na mapi najvažnijih investicionih destinacija na starom kontinentu. Ponosan sam i srećan zbog toga", rekao je Vučić.

On je, govoreći u infrastrukturnim projektima, rekao da će uskoro biti otvoren put Obrenovac-Čačak, zatim za deset dana će biti otvorena Grdelička klisura i kompletan južni krak Koridrora 10.

Najavio je da će ove godine uslediti "najozbiljnije" povećanje plata, najpre medicinskim sestrama, kako bi se sprečio njihov odlazak u inostranstvo.

Dalje će se, kako kaže, povećavati plate lekarima, nastavnicima, ali i vojnicima i policajcima.

"Ja nudim auto-puteve, a oni neka budu nindže"

Predsednik Srbije rekao je da je, dolazeći na posao, pozdravio osobe koje su bile u šatoru koje je opozicija postavila sinoć u okviru svog protesta.

"Nismo u istoj sferi interesa, na istom nivou. Ja sam daleko ispred, nindže ne mogu da pogledam, niti da se sa njima sukobljavam", rekao je Vučić povodom izjave Branislava Lečića da će učesnici protesta biti komandosi i nindže u odbrani od njegove politike.

Kada je reč o najavi da će u šatoru organizovati  konferencije za štampu, Vučić je rekao da su to njihove stranke radile i ranije.

"Misle da će tako da vrše pritisak na mene. Svaki dan ću im mahnuti kada dolazim na posao", najavio je on.

Ukazao je da je zamolio ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da im oslobodi sav prostor u parku.

Istakao je da pogrešno misle mnogi da je u politici važna tehnika.

"Nije važna tehnika, već sadržaj, šta je to što ljudima nudite - plan i program, a ne nešto drugo. Od njih nisam čuo nikakav plan i program", podvukao je Vučić.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво